Rușii fug de mobilizarea parțială cu iahturi spre Coreea de Sud

Rușii fug de mobilizarea parțială cu iahturi spre Coreea de Sud

Peste 20 de ruşi au navigat cu iahturi din nordul Pacificului către Coreea de Sud, pentru a fugi de mobilizarea parțială, însă celor mai mulţi nu li s-a permis intrarea, transmite marţi radioteleviziunea sud-coreeană KBS, preluată de Reuters.

Rușii fug de mobilizarea parțială în Coreea de Sud / Foto: EPA-EFE

Din 21 septembrie, când preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parţială, din Rusia s-a produs un exod al bărbaţilor care ar fi putut fi chemaţi sub arme. Majoritatea au încercat însă să iasă din ţară cu automobile, pe jos, cu trenuri sau avioane, către Europa şi foste republici sovietice cum ar fi Georgia, Azerbaidjanul şi Kazahstanul.

Potrivit KBS, au existat cel puţin 21 de ruşi care au sosit în porturi sud-coreene cu iahturi, dar doar doi dintre aceştia au fost primiţi. În cazul celorlalți ruși, autorităţile sud-coreene au considerat că motivaţiile refugiaţilor sunt „ambigue".

Un iaht cu şase cetăţeni ruşi a plecat marţi din insula Ulleung din Coreea de Sud, unde ajunsese în 30 septembrie, după o călătorie de la Vladivostok, a declarat agenţiei Reuters un oficial din paza de coastă sud-coreeană.

Sursa respectivă a precizat că iahtul s-a adăpostit de vremea rea, iar cei aflaţi la bord au primit alimente şi alte ajutoare. Oficialul a refuzat să precizeze dacă li s-a permis intrarea în ţară, arătând că informaţiile legate de imigrare trebuie cerute de la Ministerul Justiţiei, scrie Agerpres.

KBS a mai relatat că trei iahturi au acostat în ultimele zile în portul Pohang din sudul ţării, transportând în special bărbaţi ruşi cu vârste sub 30-40 de ani. Una din ambarcaţiuni avea la bord nouă bărbaţi ruşi şi o femeie; pe un alt vas, mai mic, se aflau patru bărbaţi.

Un oficial din paza de coastă de la Pohang a refuzat să comenteze, la solicitarea Reuters.

Un reprezentant al Ministerului Justiţiei a afirmat că nu cunoaşte detalii despre iahturi, dar în general ruşii pot intra în Coreea de Sud fără vize, dacă obţin aprobarea prealabilă prin sistemul informatic naţional de autorizare a călătoriilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia