Rușii încearcă să distrugă avioanele ucrainene care lansează rachete britanice Storm Shadow. De ce nu reușesc

Rușii încearcă să distrugă avioanele ucrainene care lansează rachete britanice Storm Shadow. De ce nu reușesc

Rusia a lansat sâmbătă noapte un atac în mai multe valuri asupra Ucrainei, folosind 70 de arme de atac aerian, inclusiv rachete de croazieră și hipersonice și drone de fabricație iraniană, au anunțat duminică Forțele Aeriene de la Kiev, informează Reuters. Principala țintă a fost un aerodrom din vestul Ucrainei, dar a fost vizată și o companie aeronautică de importanță strategică susține un oficial.

Rachete Storm Shadow pe un avion ucrainean FOTO Twitter

Un triplu atac a provocat explozii în vecinătatea bazei aeriene Starokonstantinov din regiunea Hmelnițki din Ucraina, potrivit rapoartelor.

Amploarea oricăror daune nu a fost clară, dar Serghei Gamali, șeful administrației militare regionale a Ucrainei, a declarat că o „serie de explozii” a lovit zona. Au existat informații că Rusia a trimis șapte bombardiere strategice cu capacitate nucleară Tu-95 pentru a declanșa lovituri cu rachete convenționale Kh-101.

Surse ruse au spus că baza Starokonstantinov a fost folosită de avioanele de război ucrainene Su-24 pentru a trage rachete britanice Storm Shadow și SCALP-EG în versiunea franceză asupra zonelor ocupate. Valurile de atacuri au inclus rachete hipersonice Kinjal, urmate de un asalt al dronelor Shahed și rachetelor Kalibr. Bombardierele strategice Tu-95 au tras rachete de croazieră Kh-101 în bază, spun rapoartele. Rossiiskaia Gazeta scrie că rușii au vizat stocurile Ucrainei de rachete Storm Shadow, precum și baza.

Atacul a coincis cu Ziua Forțelor Aeriene din Ucraina, iar rapoartele rusești spun că alte baze aeriene au fost atacate.

„A fost acordată o atenție deosebită aerodromurilor ucrainene, încât rămășițele aviației lor au trebuit să se grăbească noaptea spre vest”, a informat canalul Russian Flightbomber Telegram.

O salvă de rachete ruseşti a vizat în special clădirile companiei aeronautice Motor Sich, al cărei control a fost preluat în 2022 de statul ucrainean pentru „importanţa strategică“ a acesteia în efortul de război, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

Compania Motor Sich fabrică în special motoare pentru avioane şi elicoptere.

De ce nu reușesc rușii să distrugă avioanele de luptă ucrainene?

Forțele aeriene ucrainene au explicat de ce atacurile asupra aerodromurilor sunt ineficiente. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iuri Ihnat, a spus, după bombardamentul rusesc de sâmbătă, 5 august, asupra aerodromului de la Starokonstantinov, că în cazul unor riscuri de atacuri cu rachete sau drone din partea Moscovei, piloții se îndreaptă cu avioanele de luptă spre alte aerodromuri din Ucraina.

„Nu este prima dată când acest aerodrom este atacat. Este ceva obișnuit pentru brigada de aviație tactică. Dar aviația noastră este destul de mobilă, piloții noștri știu să contracareze inamicul în aceste condiții. Avem zeci de aerodromuri operaționale pe teritoriul țării. Prin urmare, inamicul nu va putea să ne distrugă atât de ușor aeronavele... Cred că piloții noștri le vor arăta în curând unde hibernează racii”, a declarat Ihnat.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, a declarat pentru televiziunea națională ucraineană că una dintre țintele cheie ale atacului rusesc din timpul nopții a fost regiunea Hmelnîțkîi. „Acum, aerodromul Starokosteantîniv este cel care bântuie inamicul”, a declarat Ihnat.

Rusia a vizat și la sfârșitul lunii iulie, aerodromul militar Starokosteantîniv din regiunea Hmelnîțkîi.

Surse ruse au spus că baza Starokonstantinov a fost folosită de avioanele de război ucrainene Su-24 pentru a trage rachete britanice Storm Shadow și SCALP-EG în versiunea franceză asupra zonelor ocupate.

Sâmbătă seară înainte ca apărarea antiaeriană să intre în funcțiune și exploziile să se audă, Forțele Aeriene au scris pe rețelele de socializare că zboară rachete, iar direcția lor posibilă era Starokonstantinov.

În Starokonstantinov, din regiunea Hmelnițki, au răsunat aproximativ zece explozii, deasupra orașului era vizibil fum, iar geamurile locuințelor au fost sparte în unele zone.

Forțele de apărare antiaeriană, au respins atacurile rusești din seara zilei de 5 august până în dimineața zilei de 6 august, au distrus 13 rachete de croazieră Kalibr, 17 rachete de croazieră Kh-101/X-555 și 27 de UAV-uri de atac Shahed. Rușii au folosit 70 de rachete și drone pentru atacul aerian.

Rușii au lovit cu rachete predate de Kiev Moscovei în anii '90

Jurnaliștii ucraineni au obținut dovezi că Rusia a atacat Ucraina folosind rachete de croazieră Kh-55, care au fost predate oficial de Kiev Moscovei, ca parte a unui acord între cabinetul de Miniștri și guvernul rus în 1999, în schimbul plății datoriilor pentru gazul rusesc. Jurnaliştii au primit textul acordului şi o listă cu numerele de serie ale rachetelor transferate şi le-au comparat cu numerele de Kh-55 pe care armata rusă a început să le folosească împotriva Ucrainei în timpul invaziei pe scară largă. Trei astfel de rachete, pe care apărarea aeriană ucraineană le-a doborât în ​​ianuarie, mai și aprilie 2023 în orașul Kiev și regiunea Kiev, se află pe lista rachetelor transferate la Moscova în 1999. Un alt Kh-55, care a lovit un bloc de apartamente din capitala Ucrainei la sfârșitul anului 2022, ucigând o femeie, a fost de asemenea transferat la Moscova ca parte a acordului. O altă rachetă, pe care Ucraina a dat-o Federației Ruse, a lovit o casă din regiunea Kiev. În timpul atacului, un copil a fost rănit. Alte câteva rachete au fost identificate de Skhemy folosind fotografii cu numere de serie de pe resturile obținute de forțele de ordine. În total, jurnaliştii au găsit numerele de serie a peste zece rachete care au fost transferate anterior în Rusia, pentru a fi lansate în toată Ucraina 23 de ani mai târziu. Unele dintre rachetele doborâte sunt acum depozitate la Institutul de Cercetare Științifică și Expertiză Criminalistă din Kiev.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”