Rușii plătesc 28.000 de euro pentru a fugi din țară cu avioane private

Rușii plătesc 28.000 de euro pentru a fugi din țară cu avioane private

Cererea de bilete pentru avioanele private a înregistrat o creștere semnificativă la Moscova, după ce președintele rus Vladimir Putin a decretat prima mobilizare de după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează The Guardian .

Rușii plătesc între 22.000 și 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat FOTO Shutterstock

Astfel, cetățenii ruși bogați caută o cale de ieșire din țară pe fondul unor rapoarte potrivit cărora autoritățile intenționează să închidă granițele pentru bărbații care sunt apți pentru mobilizare.

Pasagerii se îndreaptă spre Armenia, Turcia și Azerbaidjan, care permit intrarea fără vize a rușilor. Ei plătesc între 22.000 și 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, în timp ce prețul de închiriere a unui avion cu opt locuri variază de la 89.000 la 157.000 de euro.

Situația este absolut nebună în acest moment”, a afirmat Evgheni Bikov, directorul unei companii de închirieri avioane, Your Charter. „Primeam înainte 50 de cereri pe zi, acum sunt în jur de 5.000”, a mai adăugat Bikov.

Hotărârea Kremlinului de a anunța o mobilizare parțială a dus la o grabă în rândul bărbaților de vârstă militară de a părăsi țara, dezlănțuind un „exod al creierelor”, posibil fără precedent. La punctele de trecere a frontierei s-au format blocaje de kilometri, în timp ce majoritatea biletelor de zboruri comerciale doar dus s-au epuizat pentru zilele următoare.

Bikov a afirmat că firma sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a satisface cererea și a reduce prețurile.

Dar pur și simplu nu putem găsi suficiente locuri pentru toată lumea”, a afirmat el, adăugând că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat către Erevan, capitala Armeniei, a ajuns să coste aproximativ 3.300 de euro.

FlightWay, compania care oferă zboruri cu avioane private, a afirmat că se confruntă cu o creștere a solicitărilor de zbor doar dus către Armenia, Turcia, Kazahstan și Dubai.

Cererea a crescut de 50 de ori”, a declarat Eduard Simonov, liderul companiei.

Mai mult decât atât, Simonov a afirmat că disponibilitatea avioanelor pentru închiriere a fost sever limitată, după ce Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva Rusiei.

Toate companiile europene private de avioane au părăsit piața. Există mai multă cerere decât ofertă acum, iar prețurile au explodat, comparativ cu acum șase luni”, a declarat Simonov.

Cu toate acestea, nu doar cei foarte bogați apelează la avioane private, ci și companii. Conform publicației ruse Kommersant, o companie de jocuri video din Moscova a închiriat o întreagă cursă pentru a-și scoate personalul masculin din țară.

Avem clienți complet noi, companii și oameni care nu au zburat niciodată cu avioane private”, a afirmat Simonov. „Sunt mulți care au mai avut niște bani în plus și încearcă să scape”, a mai precizat acesta.

Despre posibilitatea închiderii granițelor

În Rusia există temeri conform cărora Kremlinul ar intenționa să închidă granițele în această săptămână.

Grupurile independente pentru drepturile omului au afirmat că, începând de duminică, polițiștii de frontieră de la singurul punct operațional de trecere al Rusiei către Georgia i-au oprit pe unii oameni să iasă, invocând legea privind mobilizarea.

Fiind întrebat despre posibilitatea închiderii granițelor, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat: „Nu știu nimic despre asta. Deocamdată nu s-au luat decizii în acest sens”.

Conform unui studiu, Rusia urma să piardă 15% din milionari în acest an, pe măsură ce cei mai bogați cetățeni ruși se mută în străinătate. Mobilizarea parțială ar putea să agraveze acest exod, ceea ce ar putea intensifica daunele aduse economiei ruse.

Majoritatea clienților noștri mai tineri de sex masculin au plecat când Putin a anunțat mobilizarea săptămâna trecută”, a afirmat un angajat al unei companii de servicii de concierge din Moscova.

Obișnuiam să sun la restaurantele și barurile de pe Iazurile Patriarhului pentru a rezerva mese pentru ei”, a mai adăugat el, făcând referire la un cartier de lux din centrul Moscovei. „Acum, tot ce fac este să parcurg agregatoarele de zboruri pentru a obține ultimul loc de avion la Erevan”.

Mai mult decât atât, exodul celor bogați ar putea alimenta furia observată în zonele mai sărace ale țării, care par a fi mai afectate de mobilizare.

O farsă recentă în care a fost implicat fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a demonstrat că înalții oficiali ruși și copiii lor nu vor fi recrutați pentru a lupta în Ucraina.

În convorbirea telefonică, care a fost orchestrată de doi activiști ai opozantului rus Alexei Navalnîi, Nikolai Peskov este auzit spunând că „evident că nu mă voi înrola” în armată.

Trebuie să înțelegi că nu este corect să fiu acolo. Trebuie să rezolv asta la un alt nivel”, a afirmat fiul lui Dmitri Peskov.

Când a fost întrebat în legătură cu această farsă, Dmitri Peskov a spus că a fost „conștient de asta” și a menționat că transcrierea integrală nu a fost publicată.

The Guardian a intrat în posesia unor dovezi, conform cărora fiul unui membru proeminent al Dumei, un oficial care realizează frecvent declarații anti-occidentale și patriotice, a părăsit țara cu un zbor spre Istanbul, sâmbătă.

Conform mesajelor text analizate de The Guardian, deputatul Dumei și-a escortat fiul la un aeroport din Moscova pentru a se asigura că va fi lăsat să iasă din țară.

Marea evadare”, se arată într-o poveste a fiului deputatului, care se afla în avion spre Turcia, trimisă unui grup privat pe Snapchat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...