Rușii se grăbesc să plece din țară după mobilizarea anunțată de Putin. Mişcarea de opoziţie „Vesna“ cheamă la un protest

Rușii se grăbesc să plece din țară după mobilizarea anunțată de Putin. Mişcarea de opoziţie „Vesna“ cheamă la un protest

Rușii se grăbesc să cumpere bilete de avion pentru a pleca din țară, chiar după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială.

Foto EPA EFE

Se pare că încă de marți, de când s-a anunțat discursul lui Vladimir Putin, ar fi început să crească numărul comenzilor biletelor de avion.

Publicația „Verstka”, citată de Babel, scrie că la câteva minute după discursul lui Putin, rușii au cumpărat toate zborurile directe pentru 21 septembrie către Istanbul, Tbilisi și Erevan.

Imediat după discursul lui Putin, pe canalele rusești de Telegram au apărut sute de comentarii care cer trimiterea la război a deputaților și a chiar a liderului de la Kremlin.

Poate că Putin și deputații vor intra în război?”, „Toți vom fi trimiși acolo!”, „La naiba! Haideți să ieșim în stradă!”, "Vova, fă-ne o favoare: mori!", "Mergi tu în tranșee", au scris utilizatorii.

Oamenii încă nu înțeleg cine va fi trimis la război, dar comentatorii au ajuns la aceeași concluzie - mai devreme sau mai târziu toată lumea va fi mobilizată.

Cel mai groaznic este că această măsură nu va ajuta”, „Nimeni nu mi-a atacat țara!”, „Ce ar trebui să apărăm?” - scriu rușii.

Mişcarea de opoziţie „Vesna“ cheamă la un protest în întreaga Rusie

Mişcarea tineretului prodemocraţie din Rusia „Vesna“ a lansat miercuri un apel la organizarea în aceeaşi zi a unui protest pe întregul teritoriu al Federaţiei Ruse împotriva mobilizării militare parţiale decretate anterior de către preşedintele Vladimir Putin, relatează publicaţia independentă rusă Meduza.io, care transmite din afara ţării, după ce a fost declarată "agent străin" de către regimul de la Moscova, scrie Agerpres.

Militanţii acestei organizaţii, cu sediul la Sankt-Petersburg, îi cheamă pe cetăţenii ruşi să se adune la ora 19:00 în centrele oraşelor lor la o acţiune de protest naţională sub lozinca „Niet moghilizaţii!“, asociind în mod sugestiv cuvintele „moghila“ (mormânt) şi „mobilizaţia“ (mobilizare), într-un cuvânt inexistent de fapt în limba rusă.

„Mii de bărbaţi ruşi - taţii, fraţii şi soţii noştri - vor fi aruncaţi în maşina de tocat a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele şi copiii lor?“, subliniază organizaţia în apelul său difuzat prin Twitter.

Acţiunile companiilor ruseşti au înregistrat scăderi de peste 10% după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare a rezerviştilor după cel de doilea război mondial, informează Reuters.

Preşedintele rus a anunţat miercuri o „mobilizare parţială“ a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a conflictului în Ucraina, în timp ce războiul a ajuns în a şaptea lună, iar Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Ulterior, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina.

Într-un discurs înregistrat în avans şi adresat naţiunii miercuri dimineaţă, Putin a acuzat Occidentul că încearcă să-i „distrugă“ ţara prin susţinerea Kievului şi a declarat că Rusia trebuie să-i sprijine pe cei din Ucraina care „vor să-şi hotărască propriul viitor".

În semn că Rusia se pregăteşte pentru un conflict prelungit, care se poate intensifica, Duma de Stat rusă, camera inferioară a parlamentului, controlată de Kremlin, a votat marţi pentru înăsprirea legilor împotriva dezertării, capitulării, abandonării tehnicii militare pe câmpul de luptă de către trupele ruse. Deputaţii au votat de asemenea pentru introducerea unor eventuale pedepse cu până la 10 ani de închisoare pentru soldaţii care refuză să lupte, potrivit Meduza.io.

Dacă va fi aprobată de către Consiliul Federaţiei (camera superioară), aşa cum se prevede, şi apoi promulgată de Putin, legea va întări prerogativele comandanţilor pe fondul moralului scăzut al trupelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...