Rușii spun că populația vorbitoare de limbă rusă din Transnistria e asuprită și vor să ajungă acolo prin sudul Ucrainei

Rușii spun că populația vorbitoare de limbă rusă din Transnistria e asuprită și vor să ajungă acolo prin sudul Ucrainei

Armata rusă urmărește să obțină „controlul deplin” asupra sudului Ucrainei, pentru a face legătura cu Transnistria, autoproclamata republică separatistă de pe teritoriul Republicii Moldova, unde populația vorbitoare de limbă rusă ar fi asuprită, scrie Spotmedia.ro .

Anunțul a fost făcut de generalul Rustam Minnekayev, comandantul interimar al Districtului Militar Central (CFD) al Rusiei, într-o declarație transmisă de TASS și Interfax, citată de Deutsche Welle .

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale către Transnistria, unde există, de asemenea, dovezi că populația de limbă rusă este asuprită”, a declarat Minnekayev, fără a oferi detalii sau dovezi ale acestei așa-zise opresiuni.

Rusia a mai folosit pretextul oprimării minorităților ruse din regiunile Donețk și Lugansk ca temei pentru acțiuni militare. Afirmații similare au fost făcute și pentru a justifica invazia din Georgia.

Republica separatistă Transnistria este condusă de un regim pro-rus încă anii 1990, cu sprijinul trupelor ruse.

Kievul a avertizat anterior că Rusia ar putea folosi regiunea pentru a lansa atacuri în vestul Ucrainei și pentru a înconjura forțele ucrainene din sudul țării, în special în jurul regiunii Odesa.

Declarațiile generalului rus vin exact în ziua în care Republica Moldova a transmis UE formularul completat în vederea aderării.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”