Să dea Dumnezeu ca acest om să nu aibă dreptate

Să dea Dumnezeu ca acest om să nu aibă dreptate

Să dea Dumnezeu ca acest om să nu aibă dreptate.

Reportaje-Live : CÂTEVA GANDURI

Exista un punct de inflexiune intre acceptare si actiune. Din fericire multa lume a trecut la actiune in huiduielile si ironiile celorlalti. Si mai multi sunt in continuare la faza de acceptare. In fata evenimentelor clare multi nu sunt capabili decât repete robotic mesajele autoritatilor, se agata de comparatii intre gripa si coronavirus, se agata de opiniile unor doctori romani care stiu la fel de putin despre coronavirus ca si ei, cer responsabilitate etc.

In orice companie mare din lumea asta se stie ca exista manageri de criza si manageri de vremuri normal. Sunt marinari de ape tulburi si marinari de ape normale. In orice societate sunt oameni care simt si anticipeaza criza si oameni carora nu le vine sa creada nici când criza e la usa lor.

Iata parerea mea. Precizez insa ca fiecare trebuie sa gandeasca cu mintea lui având in vedere ca evenimentele se schimba de la ora la ora.

1. Suntem la inceputul unei crize majore care vine oricum pe fondul unor dezechilibre preexistente foarte mari. O criza era in asteptare cu sau fara coronavirus insa faptul ca a aparut coronavirus o face inevitabila.

2. Cred ca autoritatile nu ne spun adevarul. Nu ma refer la autoritatile romane care stiu cat stim si noi despre coronavirus cel mai probabil. Masurile fara precedent luate la nivel mondial arata ca lucrurile sunt total diferite de ce ni se spune. Va asigur ca in mod logic e ceva ce nu ni se spune despre coronavirus. Nu inchizi scoli, nu blochezi orase daca nu e ceva serios. Altfel si de gripa se moare...

3. In doar o luna coronavirus s-a extins in 51 de tari. Indiferent cum calculam este impresionant. OMS a ridicat nivelul de risc mondial la High dar cred ca nu a spus clar ca exista un risc foarte mare de pandemie pentru ca bursele erau oricum in cadere.

4. Cred ca in Romania avem mult mai multe cazuri de coronavirus decât stiu autoritatile. Sunt probabil foarte multe cazuri nediagnosticate. Romanul din Maramures a fost in prima faza diagnosticat cu infectie respiratorie inclusiv in Italia. Romania abia acum incepe sa aduca kituri de testare suficiente si abia acum incepe sa faca testari. Intre timp probabil ca sunt mai multi infectat care circula infectand la randul lor.

5. Cred ca vom fi afectati destul de tare. Nu stiu cum sa spun asta voalat dar adevarul este ca nu suntem pregatiti. Sistemul romanesc de sanatate era de mult in colaps si fara coronavirus, datorita ministrilor spagari si mafiei sistemice. Coronavirusul este doar bomboana de pe coliva. Sper ca dupa ce trece nebunia vom transforma nemultumirile in reforme profunde.

6. Sunt tot mai multi experti care spun ca nu s-au putut face legaturi clare intre pacientii zero din China si cei din Italia sau Iran. Cu sau fara teorii ale conspiratiei sunt multe semne de intrebare aici. Tot in zona teoria conspiratiei se discuta foarte mult despre asemanari si deosebiri intre corona si HIV sau Ebola. Vom afla clar in urmatoarea perioada.

7. O alta conspiratie se bazeaza pe "vezi cine are de castigat". Se discuta mult despre faptul ca Rusia nu are decât 2 cazuri si acelea vindecate. Ma rog nu o sa insist pe teorii insa va spun un lucru si va rog sa il tineti minte. Daca vreodată se va dovedi vreo teorie a conspiratiei, daca vreodată se va dovedi ca virusul acesta a fost creat in laborator va garantez ca va fi razboi.

OK. Nu dam atentie teoriilor conspirationiste dar nu le putem nici ignora pentru ca daca se confirma vreuna se schimba fundamental actiunile.

8. Intreaga economie mondiala se bazeaza pe imprumuturi si incredere. Stabilitatea sociala se bazeaza pe liniste. Daca acestea sunt afectate rezultatele poate fi urate. In acest moment oricat de optimist as fi nu pot sa nu vad un risc foarte mare de panica generala. Exista riscul ca panica sa faca mai multe victime decât epidemia mai ales la noi in tara. O doza mica de constientizare a pericolului nu strica. Mi-as dori sincer ca in cazul unei crize majore mondiale romanul average sa fie mai pregatit decât 95% din europeni. In locul statului as lua masuri drastice de asigurare a rezervelor alimentare si medicale pe minim un an.

9. Pe un fond de nemultumire si incredere in autoritati e posibil sa se repete situatii de genul celei de la Craiova unde ambulanta a refuzat sa meargă la un pacient suspect de coronavirus. Nu scriu mai mult...

10. Nu trebuie sa ne fie frica de criza. Crizele au rolul lor si pot ajuta. Eu cred sincer ca o criza ne va ajuta sa rezolvam toate dezechilibrele din societate chiar daca va fi dureroasa.

Ce putem face. O parere personala:

1. Ramane valabil un mic stoc de alimente si apa cu termen lung de valabilitate si un mic stoc de medicamente. Un astfel de stoc are logica si cu si fara coronavirus. In SUA exista o adevarata cultura legata de a fi pregatit in general. La noi se trateaza cu ironie desi se stie clar ca un cutremur poate face praf Bucurestiul si nu o data bucurestenii au ramas fara apa sau incalzire in ultimul an. Deci nu cu isterie ci cu prudenta. Acest stoc va ajuta si sa reduceti drumurile la magazine in plina epidemie de gripa daca coronavirusul va plictiseste...

2. Ati vazut ca leul se devalorizeaza de la zi la zi. BNR probabil ca il tine cat va putea in 4.9-5 dar este inevitabila o depreciere cand criza loveste cu adevarat. Multe companii si oamenii cu bani au migrat catre euro/USD. Personal am migrat de la inceputul anului pe euro inca inainte sa se auda de coronavirus. Ca sa intelegeti ca totul este dinamic si ca nu exista solutii pe termen lung este bine sa stiti ca eu am facut o greseala atunci. Acum as fi cumparat mai multi dolari pentru ca UE este mult mai lovit de corona decât USA. Deci nu exista predictie perfecta in aceasta perioada. Fiecare isi foloseste mintea. Nu ma intrebati ce sa faceti pentru ca orice este valabil câteva ore.

3. In cazul unei crize economice sunt mai multe faze. O sa scriu despre asta mai mult in functie de cum evolueaza situatia ca sa nu ma injurati iar ca panichez populatia (cred ca niciodata nu m-am autocenzurat mai mult decât in aceste zile, offf) . In acest moment pentru o perioada scurta cash is the king. Deci o rezerva de bani cash e posibil sa ajute pe termen scurt. Subliniez pe termen scurt pentru ca anticipez o inflatie posibil hyperinflatie.

4. In aceste perioade cea mai proasta solutie este sa va bagati capul in pamant ca strutul. Cititi presa internationala, ramaneti conectati. Stati ferm ancorati in realitate chiar daca nu va place si incercati sa va uitati la actiunile statelor si nu la declaratii. Urmariti profesionisti internationali din zona medicala si economica. Asa cum unii panicheaza populatia tot asa unii o linistesc nejustificat. Judecati cu mintea voastra.

5. Vom avea multe cazuri de coronavirus in Romania. Asta nu inseamna sa ne baricadam in case si nici sa rupem contactul cu lumea. Pur si simplu eviti aglomeratia.

6. Este momentul ca acum mai mult ca niciodata sa fim sanatosi si in forma. Deci atentie la alimentatie, somn, expunere soare si exercitii fizice zilnic.

Cam atat se poate face acum de oamenii obisnuiti. In schimb pentru altii orice criza e o oportunitate. Sunt oameni care au trecut de intrebarile: va fi criza? Ce sa fac eu personal? Sunt oameni care sunt la intrebarea: cum pot intoarce situatia in avantajul meu?

M-am autocenzurat maxim. Cititi si voi printre randuri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...