Sălaj: Anchetă la o firmă de lactate din Jibou în cazul toxiinfecției alimentare la elevii din Pitești

Sălaj: Anchetă la o firmă de lactate din Jibou în cazul toxiinfecției alimentare la elevii din Pitești

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj derulează în prezent o anchetă la o firmă de produse lactate din Jibou, dar și la magazine care au comercializat produsele acesteia, după ce s-a stabilit că cei peste 40 de elevi din Pitești care au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară au consumat brânză de la firma din Sălaj.

"Ieri (joi-n.r.) am început ancheta, în urma notificării DSV Argeș, și astăzi (vineri-n.r.) continuăm (...) Vom recolta probe, probabil sâmbătă va ieși unul din rezultate iar al doilea, e posibil să iasă duminică și luni vom face un comunicat de presă cu concluzii. Noi facem ancheta în tot județul, pentru că de la unitatea de producție s-a distribuit la peste 100 de alte unități din Sălaj și la câteva din județul Cluj. În paralel facem anchetă și în comerț", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Vasile Chindriș, purtător de cuvânt al DSVSA Sălaj.

Acesta este însă rezervat privind posibilitatea ca brânza din Jibou să fi fost infestată cu bacteria E-coli, subliniind faptul că o contaminare a produselor se poate realiza oriunde pe lanțul de distribuție. În plus, deși lotul respectiv a fost de peste două tone, nu au fost semnalate alte probleme decât cele din Pitești.

"Brânza a fost livrată unui depozit de unde s-a vândut unei firme de catering și de acolo la copii. Este la a treia mână produs acolo și contaminarea se putea produce pe tot lanțul, inclusiv de la depozit la firma de catering sau de la catering la bucătăria unde s-a preparat. Dacă era incriminat acest lot, după părerea mea ar fi trebui să apară și alte probleme. Să vedem, dacă găsim în comerț, vom face analize la probele respective", a completat Vasile Chindriș.

Peste 40 de copii care prezentau simptome de toxiinfecție alimentară, toți elevi ai Școlii I.L. Caragiale înscriși într-un program de tip after-school, s-au prezentat la sfârșitul săptămânii trecute la unități medicale din Pitești după ce au mâncat la cantina care deservește unitatea de învățământ, la o parte dintre pacienți fiind confirmată prezența adenovirusului.

În probele recoltate din brânza servită elevilor de la Școala I. L. Caragiale din Pitești, internați cu toxiinfecție alimentară, au fost identificată prezența bacteriei E-coli și a unui stafilococ, potrivit rezultatelor parțiale ale analizelor efectuate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...