Salariile reale au scăzut anul trecut în Germania

Salariile reale au scăzut anul trecut în Germania

Creşterea salariilor în Germania a rămas în urma inflaţiei în 2021, pentru al doilea an consecutiv, a anunţat Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite DPA.

Salariile reale, raportate la inflaţie, au scăzut anul trecut cu 0,1%. Câştigurile salariale brute lunare, inclusiv plăţile speciale, au crescut cu aproape 3,1% în 2021, dar nu au ţinut pasul cu inflaţia, care s-a majorat cu 3,1%.

Salariile nominale au scăzut în Germania cu 0,7% în 2020 comparativ cu 2019, parţial din cauza reducerii orelor de lucru, în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19). A fost prima scădere a salariilor nominale de când s-a început colectarea datelor, în 2007. Ţinând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, salariile reale au scăzut cu 1,1% în 2020. Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economie a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului, care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.

Creşterea semnificativă a salariilor brute în 2021 este trasă în jos parţial de impactul încheierii schemei guvernamentale pentru angajaţii cu program de lucru redus şi revenirea la condiţiile normale de muncă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…