Şapte din zece români susţin că preţul actual al unei locuinţe este supraevaluat (sondaj)

Şapte din zece români susţin că preţul actual al unei locuinţe este supraevaluat (sondaj)

Un român din trei are în plan să îşi cumpere o locuinţă în următorul an, iar jumătate dintre cumpărători utilizează economiile personale (57%) şi/sau salariul (55%) pentru avans, relevă rezultatele unui studiu publicat, marţi, de ING Bank.

În acest context, însă, 70% dintre români consideră că preţul actual al unei case este supraevaluat, în timp ce peste trei sferturi (77%) cred că valoarea va creşte în 2022.

Potrivit cercetării, românii care intenţionează să cumpere o locuinţă vor să facă acest pas împreună cu un partener (65%) şi prin accesarea unui credit ipotecar (54%). În acelaşi timp, 22% dintre respondenţi aleg să îşi cumpere o casă pentru un trai mai bun, iar 19% pentru că îşi doresc să se mute cu partenerul de viaţă.

Printre alte motive se află şi dorinţa de a cumpăra în loc de a închiria (14%) sau cea de a cumpăra şi oferi spre închiriere o locuinţă (8%).

Printre detaliile importante la care se uită cumpărătorii români atunci când doresc să cumpere un imobil se află preţul (37%) şi locul în care este amplasat (35%). De asemenea, cei interesaţi ţin cont de mărimea apartamentului, accesul la spaţiile exterioare sau de anul construcţiei.

Sondajul întocmit de Ispos pentru ING Bank arată că peste jumătate dintre cumpărători utilizează economiile personale (57%) şi/sau salariul (55%) pentru avans. Pe acest fond, 85% ar prefera să acorde un avans mai mare şi să achite rate mai mici.

În ceea ce priveşte preferinţele pentru locuinţe, 45% dintre români iau în calcul spaţiul exterior şi 44% o bună conexiune a internetului. Totodată, se mai iau în calcul: existenţa unei piscine sau a aerului condiţionat, poziţionarea în apropiere de centrul localităţii sau chiar a locului de muncă.

Pentru cei care deţin, deja, o locuinţă, dar sunt interesaţi să facă o schimbare, mărimea casei (38%) şi spaţiul exterior (35%) sunt aspectele pe care ar dori să le modifice.

Conform sondajului, doi din trei români consideră că deţinerea unui imobil reprezintă, în general, o investiţie bună şi că este o cale optimă pentru asigurarea unei securităţi financiare pentru vârsta pensionării. În prezent, peste jumătate sunt mulţumiţi de locuinţele achiziţionate, 58% declarând că deţin inclusiv un loc ce le asigură confortul necesar pentru lucrul de acasă.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.

Înfiinţată în anul 1994, ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, cu peste 1,6 milioane de clienţi din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri şi Mid-Corporate şi Wholesale Banking. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Cuvintele sunt de prisos...