Sârbii din Bosnia agită spectrul secesiunii

Sârbii din Bosnia agită spectrul secesiunii

Sârbii din Bosnia au votat luni blocarea instituţiilor federale, agitând spectrul secesiunii şi cerând pledarea din ţară a judecătorilor internaţionali pe care îi acuză că sunt "anti-sârbi", informează AFP.

Votul din Parlamentul Republicii Srpska (RS, entitate sârbă), în Banja Luka (nord), riscă să cufunde ţara într-o nouă criză, la numai două luni după o punere în funcţiune laborioasă a unui guvern central, la mai mult de un an după alegeri.

"Sârbii sunt frustraţi de eforturile continue menite să le deconstruiască identitatea şi să diminueze capacitatea constituţională a Republika Srpska", a declarat în Parlament Zeljka Cvijanovic, preşedinta acestei entităţi.

Deputaţii au dat în seara zilei de luni undă verde pentru recenta decizie a principalelor partide politice sârbe bosniace de a bloca funcţionarea instituţiilor federale.

După războiul intercomunitar (1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi), Bosnia este compusă din două entităţi, una croato-bosniacă şi una sârbă, conduse de un guvern central.

Deputaţii din RS au dat 60 de zile Parlamentului central pentru a pune în aplicare o reformă a Curţii Constituţionale ce ar pune capăt mandatului judecătorilor internaţionali.

În afară de şase judecători locali (doi sârbi, doi bosniaci şi doi croaţi), trei judecători internaţionali numiţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sunt membri ai acestei instanţe după sfârşitul războiului.

Vineri, ambasadorii principalelor ţări occidentale au declarat că "retragerea unilaterală de instituţii sau blocarea luării de decizii sunt inacceptabile".

Sârbii nu sunt la primul conflict cu judecătorii internaţionali. De data aceasta, o decizie asupra proprietăţii funciare a alimentat tensiunile. Sesizată de deputaţi bosniaci (musulmani), CEDO a decis că terenurile agricole pentru care nu există titluri de proprietate aparţin statului central şi nu entităţilor, în contradicţie cu o lege a entităţii sârbe.

În ultimele zile, reprezentantul sârb al Preşedinţiei colegiale a Bosniei, Milorad Dodik, a evocat de mai multe ori ambiţia sa de a organiza un referendum asupra independenţei entităţii sârbe, spre nemulţumirea responsabililor politici bosniaci. El a declarat sâmbătă că "linia roşie a fost depăşită" şi a acuzat ţările occidentale că au contribuit la "eforturile (bosniacilor) menite să sufoce Republika Srpska".

"Goodbye Bosnia, welcome RS-exit", a declarat luni Dodik în faţa deputaţilor, cu referire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană. "Ne vedem în 60 de zile. Cred că voi fi atunci şi mai convins" de necesitatea unui divorţ, a adăugat liderul politic al sârbilor bosniaci, care nu încetează să susţină că Bosnia este "o ţară ratată". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?