Șase simptome care arată că ai un nivel scăzut de potasiu

Șase simptome care arată că ai un nivel scăzut de potasiu

Hipokaliemia este o afecțiune medicală caracterizată printr-un nivel anormal de scăzut de potasiu în sânge. Potasiul este un electrolit esențial care joacă un rol important în funcționarea optimă a rinichilor, a inimii și a mușchilor, relatează Health.

Persoanele cu hipokaliemie se pot confrunta cu oboseala. foto shutterstock (Arhivă)

Printre simptomele hipokaliemiei se pot număra slăbiciune musculară, crampe musculare, oboseală, constipație și palpitații. Totuși, cele mai multe cazuri de hipokaliemie nu sunt cauzate de un deficit de potasiu. Această afecțiune apare mai frecvent din cauza unor probleme medicale precum diareea, vărsăturile sau transpirația abundentă.

Slăbiciune musculară

Hipokaliemia poate duce la slăbiciune musculară, de obicei la nivelul picioarelor și apoi la mușchii din jumătatea superioară a corpului. În cazurile severe, slăbiciunea poate deveni atât de gravă încât poate duce la paralizie.

Pe lângă slăbiciune, s-ar putea să vă confruntați cu crampe sau spasme musculare.

Constipație

Nivelurile scăzute de potasiu din sânge pot duce la constipație. Acest simptom apare pentru că potasiul joacă un rol în contracțiile musculare din tot corpul, inclusiv în cele ale mușchilor din tractul digestiv.

Oboseală

Persoanele cu hipokaliemie se pot simți fără pic de energie. Atunci când nivelurile de potasiu sunt scăzute, nivelul general de energie al organismului poate scădea, ceea ce duce la oboseală persistentă.

Bătăi neregulate ale inimii

După cum spuneam și la început, potasiul joacă un rol important în funcționarea optimă a inimii. Un nivel foarte scăzut de potasiu poate duce la aritmie.

Riscul de aritmie asociat cu hipokaliemia este, de obicei, mai mare în rândul persoanelor în vârstă sau care suferă de boli de inimă.

Amorțeală și furnicături

Hipokaliemia poate afecta funcția nervoasă, ducând la senzații de amorțeală și furnicături. Această modificare apare adesea la nivelul extremităților, precum mâinile și picioarele.

Amorțeala și furnicăturile sunt simptome ale hipokaliemiei, deoarece potasiul este implicat în menținerea bunei funcționări a celulelor nervoase și a capacității acestora de a transmite semnale. Atunci când nivelurile de potasiu sunt scăzute, celulele nervoase pot să nu funcționeze la fel de bine, ducând la aceste simptome.

Urinare frecventă

Acest lucru se poate întâmpla dacă nivelul de potasiu din sânge rămâne scăzut pentru o perioadă lungă de timp și dacă rinichii sunt afectați din acest motiv.

Simptomele hipokaliemiei la copii sunt similare cu cele întâlnite la adulți și pot include:

  • Slăbiciune musculară
  • Aritmie și palpitații

Potasiul se găsește într-o mare varietate de alimente, inclusiv în fructe și legume. Iată câteva dintre cele mai bune surse de potasiu: fasolea, mazărea, lintea uscată, varza, spanacul, broccoli, cartofii, ciupercile, roşiile, kiwi, mango, caise, portocale, nectarine, papaya, rodii și prune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?