Sat din Rusia, atacat de voluntari ruşi care luptă pentru Ucraina VIDEO

Sat din Rusia, atacat de voluntari ruşi care luptă pentru Ucraina VIDEO

O grupare de combatanţi ruşi susţinuţi de Ucraina a anunţat marţi că a preluat controlul asupra unui sat în Rusia din apropierea graniţei ucrainene, în cadrul unor incursiuni terestre în regiunile ruse Kursk şi Belgorod, derulate concomitent cu un atac masiv ucrainean cu drone şi rachete asupra unor ţinte multiple din Rusiei şi care a avariat serios o rafinărie, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Tancurile Legiunii Libertăţii au pătruns în Rusia. FOTO Captură FB Romanian Battlegroup Getica

UPDATE Satul Tiotkino, în regiunea Kursk, este complet sub controlul forţelor de eliberare ruse. Armata lui (Vladimir) Putin părăseşte rapid satul, lăsând în urmă provizii şi arme grele", afirmă, pe Telegram, gruparea formată din combatanţi ruşi pro-ucraineni autointitulată „Legiunea Libertăţi Rusiei”.

În paralel, în unul dintre cele mai puternice atacuri ucrainene cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului declanşat de aceasta din urmă în februarie 2022, armata rusă afirmă că a doborât 25 de drone deasupra mai multor regiuni ruse, inclusiv Moscova, Leningrad, Belgorod, Kursk, Briansk, Tula şi Oriol. Sunt raportate între timp mai multe alte atacuri.

Potrivoit oficialilor ruşi, dronele ucrainene au ţintit în special o serie de instalaţii energetice, declanşând un incendiu la rafinăria de petrol NORSI. Potrivit unor surse din industria petrolieră citate de Reuters, unitatea principală de distilare a rafinăriei este avariată, ceea ce înseamnă că cel puţin jumătate din producţia acestei rafinării este oprită.

Atât Rusia, cât și Ucraina au folosit drone în atacuri reciproce asupra infrastructurilor critice, instalaţiilor militare şi concentrărilor de trupe în cei doi ani de război, Kievul axându-şi în ultimele luni loviturile cu drone asupra infrastructurii energetice ruse, cum ar fi rafinăriile sau depozitele de petrol.

O astfel de dronă s-a prăbuşit marţi şi peste sediul primăriei din Belgorod, oraş rus situat în apropierea graniţei ucrainene, potrivit guvernatorului local Viaceslav Gladkov.

Ministerul rus al Apărării a scris într-un mesaj postat pe Telegram că „formaţiunile teroriste ucrainene, cu sprijinul tancurilor şi vehiculelor blindate de luptă, au încercat să invadeze teritoriul Federaţiei Ruse", referindu-se la incursiunile combatanţilor ruşi pro-ucraineni în regiunile Kursk şi Belgorod.

Potrivit aceluiași minister, atacatorii au fost respinşi de trupele ruse, cu sprijinul aviaţiei şi artileriei, care le-au provocat 60 de morţi.

Peskov: „continuă activitatea teroristă ucraineană”

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a denunţat, la rândul său, „activitatea teroristă" ucraineană desfăşurată înaintea alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în Rusia de vineri până duminică.

„Militarii noştri fac tot ce este necesar. Sistemul de apărare antiaeriană funcţionează. Desigur, continuă activitatea teroristă ucraineană, încercările regimului de la Kiev de a ataca instalaţii civile", a spus Peskov.

În acest timp, pe frontul din Ucraina, armata rusă a susţinut marţi că a ocupat încă un sat în Ucraina, satul Nevelské, în apropierea oraşului Doneţk, la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase că armata ucraineană a stopat înaintarea armatei ruse revenite în ofensivă după eşecul contraofensivei ucrainene din vara trecută

Știrea inițială:

Voluntari ruşi care luptă de partea Ucrainei au afirmat marţi că au atacat un sat din Rusia, situat în apropiere de frontieră, în timp ce Moscova susţine că aceştia au fost respinşi înainte să părăsească teritoriul ucrainean, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Legiunea Libertăţii din Rusia, cum este numită unitatea, a difuzat pe Telegram o înregistrare video însoţită de textul „Am trecut graniţa".

În postare se văd trei vehicule blindate care circulă pe întuneric, pe un drum de ţară.

Ulterior, grupul de voluntari a comunicat că a distrus un blindat rusesc în satul Tiotkino, în regiunea Kursk din vestul Rusiei , vecină cu Ucraina, informează AFP.

Oficial rus: „au avut loc lupte cu arme de foc, dar nu s-a produs nicio străpungere"

Atacul a fost confirmat în timp real de guvernatorul regiunii, care a confirmat şi a raportat un rănit uşor, negând în acelaşi timp orice „străpungere" ofensivă.

„Un grup de sabotaj şi cercetare a încercat să pătrundă" către Tiotkino, „au avut loc lupte cu arme de foc, dar nu s-a produs nicio străpungere", a declarat oficialul rus.

Oficialul a adăugat, spre orele amiezii, că „în acest moment de partea ucraineană se trage asupra satului Tiotkino".

O altă unitate, batalionul Sibir (Siberia) a anunţat tot pe Telegram că „aşa cum am promis, aducem libertatea şi dreptatea pe pământul nostru rusesc" şi că „lupte înverşunate se dau pe teritoriul rus".

Ministerul apărării de la Moscova a susţinut însă că forţele ruse au împiedicat incursiunile din Ucraina şi i-au obligat pe atacatori să se retragă cu pierderi semnificative.

Instituţia spune că atacurile au avut loc în jurul orei 00.00 GMT (3 a.m. ora Moscovei), cu tancuri şi transportoare blindate, vizând mai multe ţinte de partea rusă a frontierei, iar militarii ruşi le-au respins cu ajutorul rachetelor, artileriei şi forţelor aeriene.

Reuters nu a fost în măsură să verifice din surse independente versiunile celor două părţi despre evenimente.

Atac masiv cu drone asupra mai multor regiuni din Rusia

Operaţiunile terestre ucrainene au fost precedate de un atac masiv cu drone asupra mai multor regiuni din Rusia, în cursul căreia au fost lovite şi incendiate două obiective energetice.

Ucraina recurge frecvent la drone pe teritoriul rusesc, însă incursiunile terestre ucrainene sunt foarte rare, remarcă AFP.

La sfârșitul acestei săptămâni, în Rusia vor avea loc alegeri prezidenţiale , la care se aşteaptă realegerea lui Vladimir Putin ca şef al statului, în lipsa oricărei opoziţii. Sibir le-a cerut ruşilor să „ignore" scrutinul programat în 15-17 martie.

„Nu putem schimba lucrurile în bine decât cu arma în mână", au afirmat luptătorii, apreciind că alegerile sunt fictive.

Potrivit unui purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de informaţii militare, grupurile de voluntari ruşi nu acţionează la ordinele Kievului.

„Pe teritoriul Federaţiei Ruse, aceştia acţionează absolut autonom, pe cont propriu", a declarat Andrii Iusov, citat de presa din Ucraina

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?