Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Satele din sudul Italiei ar putea deține secretul longevității (studiu)

Condițiile de viață dintr-un cochet și însorit sat din sudul Italiei si o dietă mediteraneană sănătoasă pot fi secretul longevității conform primelor constatări din cadrul unui proiect de cercetare medicală, informează agenția de presă DPA.

Sursa foto: www.italia.it

Echipele de medici au efectuat controale amănunțite ale stării de sănătate pentru circa 30 de nonagenari care trăiesc în Cilento, o regiune de coastă izolată, situată la aproximativ 130 de kilometri sud de Napoli, comparând rezultatele cu cele ale persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani care trăiesc în regiune, precum și cu cele obținute de la un grup de control format din persoane care trăiesc în alte zone ale țării.

"Am constatat ca acești oameni nu numai că trăiesc mult timp, dar, de asemenea, ei trăiesc bine", a declarat pentru agenția DPA, Salvatore Di Somma, profesor de la Universitatea La Sapienza din Roma, care a coordonat proiectul intitulat Cilento on Aging Outcomes Study (CIAO). Școala de Medicină din San Diego a contribuit, de asemenea, la această cercetare.

Bolile tipice de bătrânețe, cum ar fi Alzheimer-ul, deficiențele cardiace sau cataracta sunt practic absente, a declarat Di Somma. De asemenea, nivelul lor de adrenomedulină — un hormon care poate obstrucționa fluxul de sânge — a fost de patru ori mai mic decât ceea ce era de așteptat, a adăugat el.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a explica de ce oamenii în vârstă din Cilento se simt extraordinar de bine, a mai spus expertul italian.

Di Somma consideră că aceasta ar putea avea de a face cu o dietă bazată pe alimente din gospodăria proprie, un stres redus și un nivel ridicat al sprijinului comunității pe care îl oferă în mod obișnuit viața din comunitățile rurale italiene. "Cu siguranță, acești oameni nu știu ce este stresul", a spus el.

De asemenea, specialistul a indicat faptul că urmează să fie investigați și factorii genetici.

"Cercetarea noastră este doar un proiect pilot care merită să fie continuat. Ce pot să spun este ca am găsit rezultate foarte interesante, care sugerează că longevitatea și calitatea indicatorilor de viață pentru această zonă [a Italiei] sunt unice", a spus Di Somma.

Acciaroli este unul dintre cătunele incluse în cercetare. Conform datelor administrației locale din turism, speranța de viață în Cilento este de 92 pentru femei și 85 de ani pentru bărbați, față de o medie naționala pentru Italia de 84 de ani pentru femei și 79 de ani pentru bărbați. Media mondială este de 71,4 ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

AGERPRES /(editor: Constanța Niță, editor online: Simona Aruștei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scr…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate