Scandal de amploare într-o aripă a Legiunii Internaționale pentru apărarea Ucrainei

Scandal de amploare într-o aripă a Legiunii Internaționale pentru apărarea Ucrainei

Comandanții unei aripi din Legiunea Internațională pentru apărarea Ucrainei în fața agresiunii ruse sunt acuzați de comiterea și încurajarea unor fărădelegi ajunse deja pe biroul lui Volodimir Zelenski.

Invazia rusă în Ucraina durează de aproape șase luni FOTO Shutterstock

O investigație publicată de portalul The Kyiv Independent scoate la iveală existența unui scandal de amploare într-o aripă a Legiunii internaționale a Ucrainei. Unii membri ai Legiunii se plâng de faptul că au fost trimiși în misiuni sinucigașe și încurajați să comită abuzuri sexuale și jafuri. Investigația se bazează pe un raport, interviuri cu foști legionari și mărturii scrise. Raportul a fost înaintat atât Radei Supreme de la Kiev, cât și Președinției Ucrainene.

Investigația jurnalistică, realizată de Anna Mironiuk și Aleksandr Hrebet, pleacă de la mărturia unui locotenent brazilian care s-a alăturat la începutul lui mai Legiunii internaționale create de Volodimir Zelenski pentru „cetățenii lumii” care vor să apere Ucraina. Brazilianul credea că vasta sa experiență în armată îl pregătise pentru aproape orice sarcină. Cu toate acestea, el nu era dispus să efectueze misiuni sinucigașe la ordinul comandantului său, nici să tolereze ordinele de a fura, scrie The Kyiv Independent.

„Am venit aici pentru a-i ajuta pe acești oameni să lupte pentru această țară, împotriva acestei invazii. Nu am venit aici să facem exact ce fac nenorociții de ruși când sunt pe pământ ucrainean”, a declarat legionarul brazilian, care între timp și-a dat demisia.

Trioul acuzat de fărădelegi

Acuzațiile brazilianului, dar și ale altor luptători străini, fac parte dintr-un raport de 78 de ani prezentat Radei Supreme și Președinției Ucrainei. Aliona Verbițka, comisarul președintelui pentru drepturile soldaților, a confirmat pentru The Kyiv Independent că a primit plângeri din partea legionarilor și le-a transmis forțelor de ordine ucrainene.

Cele mai multe acuzații de abuz de putere se referă la aripa Legiunii aflată în subordinea Direcției Principale de Informații (GRU) din cadrul Ministerului Ucrainean al Apărării. Oficial, aripa GRU a Legiunii este condusă de maiorul Vadim Popik. Acesta este ajutat de maiorul Taras Vașciuk, supranumit de soldați „Taras cel Tânăr”, și unchiul său, de asemenea Taras, supranumit „Taras cel Bătrân”, precum și de Sașa Kucinski, un soldat în vârstă de 60 de ani. Legionarii acuză acest trio de fărădelegile sus-menționate.

Un soldat american a descris pentru The Kyiv Independent o misiune considerată sinucigașă care a avut loc în apropierea orașului Nikolaev, în sudul Ucrainei. „I-am spus comandantului că acele poziții au fost descoperite de ruși. Dacă ne întoarcem acolo, eram toții morți”, a declarat soldatul american. Însă „Taras cel Bătrân” nu a ascultat sfatul și a trimis un alt grup în același loc, patru membri fiind uciși și mai mulți răniți. Andrew Hill, capturat în acea misiune, se confruntă acum cu un fals „proces” sub acuzația că ar fi mercenar și riscă pedeapsa cu moartea în teritoriul controlat de separatiștii proruși din Donețk.

Comandantul fugit din Polonia

Potrivit soldatului american, comandantul Șașa Kucinski ar fi cerut o parte din echipamentele aduse de legionari și a amenințat cu arma când a fost refuzat. Un alt soldat american îl acuză pe comandantul Kucinski de hărțuirea unor cadre medicale de sex feminin din unitatea lor.

Contactat de The Kyiv Independent, comandantul Kucinski a spus că are treabă și nu face comentarii. „Depinde de Procuratura Militară să abordeze aceste întrebări”, a adăugat el. Potrivit unor surse din interiorul legiunii, adevărata identitate a lui Sașa Kucinski este Piotr Kapuscinski, un fost membru al unei organizații criminale din Polonia care a fugit în Ucraina din cauza unor probleme cu legea.

The Kyiv Independent precizează că jurnaliștii săi au muncit din greu pentru a pune cap la cap dovezile și a construi corect această poveste reală care nu are nicio legătură cu propaganda difuzată de Kremlin, ci cu dorința de a îmbunătăți funcționarea armatei, mai ales în contextul agresiunii ruse. Spre deosebire de Rusia, care se află sub dictatura lui Vladimir Putin, Ucraina este o țară unde, în pofida războiului, problemele pot fi ridicate și dezbătute public pentru a li se găsi soluții.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia