Scandal la Chişinău după eliberarea înainte de termen a fostului premier Vlad Filat; ameninţări cu demisii

Scandal la Chişinău după eliberarea înainte de termen a fostului premier Vlad Filat; ameninţări cu demisii

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat miercuri că 'are foarte mari dubii faţă de legalitatea deciziei' în urma căreia a fost eliberat, înainte de termen, fostul premier Vlad Filat, avertizând că mai mulţi responsabili ai Agenţiei penitenciarelor vor fi demişi, relatează portalul Deschide.md .

'Am foarte mari dubii faţă de legalitatea acestei decizii. Aici vorbim nu doar de caracterul ascuns al şedinţei de ieri pentru că Ministerul Justiţiei nu a fost pus la curent şi cei din penitenciare, care astăzi vor fi demişi, tot nu au fost puşi la curent. Asta e altă întrebare. Ancheta va clarifica. Dar decizia nu poate avea un caracter decisiv pentru că ea poate fi atacată', a afirmat Igor Dodon după ce marţi după-amiază a fost confirmată eliberarea din închisoare a fostului premier Vlad Filat.

Dodon atribuise marţi fostului guvern al Maiei Sandu responsabilitatea deciziilor de eliberare a lui Vlad Filat. El a spus că a solicitat deja informaţii cu privire la acest fapt Ministerului Justiţiei.

Maia Sandu a ripostat, dând vina pe 'justiţia lui Dodon', conform Jurnal.md . 'Acuzaţiile lui Dodon la adresa echipei mele sunt aberante, iar complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, este o făcătură grosolană. Dodon este cel care controlează judecătorii şi protejează corupţii. Guvernul pe care l-am condus a luptat vehement cu corupţia şi corupţii', a afirmat Maia Sandu.

În acelaşi timp, ministrul justiţiei Fadei Nagacevschi a declarat miercuri că eliberarea lui Filat a fost posibilă datorită demersului şefului interimar al Penitenciarului nr.13, numit în funcţie de fosta titulară la Justiţie, Olesea Stamate.

Nagacevschi s-a declarat deranjat de faptul că nu a fost informat în legătură cu eliberarea înainte de termen a fostului premier, avertizând că unii reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) urmează să fie destituiţi din funcţie.

'Astăzi (miercuri) vor interveni mai multe demisii, pentru că eu nu am fost informat, iar deciziile interimarilor nu sunt de bună credinţă', a declarat Nagacevschi după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocat miercuri de preşedintele Igor Dodon.

'ANP este condus de interimari şi lucrurile se degradează. Aceşti interimari nu vor să înţeleagă că ANP este în subordinea ministrului justiţiei. Cazul Filat este o chestiune de interes major', a afirmat el, adăugând că la baza demersului de eliberare a lui Filat, după ce acesta a ispăşit 2/3 din pedeapsă, a stat un proces-verbal emis de o comisie, care a fost creată special pentru acest caz.

'Componenţa acestei comisii a fost schimbată de trei ori până la emiterea deciziei judecătoreşti. Trebuie să înţelegem dacă este un complot sau este o acţiune de bună credinţă. Eu vreau să le clarific, ca să înţeleg ce a fost. Şi vreau să înţeleg dacă patru ani de detenţie înseamnă 2/3 din ispăşirea pedepsei', a adăugat ministrul, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.

Ex-ministrul justiţiei, Ion Păduraru, consideră că fostul premier Vlad Filat a fost eliberat din puşcărie în conformitate cu legislaţia în vigoare şi 'nu trebuie făcută multă zarvă' şi de implicat politicul în această procedură juridică.

Fostul premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare la 27 iunie 2016 pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, a fost eliberat marţi condiţionat, înainte de termen, printr-o decizie a Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, din 3 decembrie.

Astfel, Filat iese din închisoare după ce a executat efectiv mai bine de patru ani din pedeapsă, va putea ocupa funcţii publice şi îşi va putea recupera 'Ordinul Republicii', după ce a fost lipsit anterior de distincţia primită în anul 2013, notează Ziarul de Chişinău.

Această decizie poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău, potrivit portalului IPN.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...