SCANDAL NUCLEAR / Ce declară NATO, MAE, MApN, experți și autorul articolului / BĂSE ȘTIA!

SCANDAL NUCLEAR / Ce declară NATO, MAE, MApN, experți și autorul articolului / BĂSE ȘTIA!

Jurnalistul Euractiv Georgi Gotev a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că a scris articolul care anunţă că Statele Unite transferă armamentul nuclear de la baza turcă de la Incirlik în România pe baza informaţiilor primite de la surse pe care le consideră foarte credibile.

Totodată, Gotev a declarat pentru RL că a discutat cu autorităţile române înainte de publicarea articolului său, considerând normală reacţia de acum a Bucureştiului, în condiţiile în care este vorba de teme secrete şi sensibile. El spune că va urma şi un al doilea articol pe această temă în care va demonstra veridicitatea informaţiilor sale.

--- 

Statele Unite pregătesc operațiunea de transferare a unor arme nucleare din Turcia în România, din cauza deteriorării situației de securitate de la Ankara, precum și a tensionării relațiilor dintre cele două țări, susţin două surse independente citate de site-ul EurActiv.

Portalul afirmă că transferarea armelor nucleare va ridica probleme delicate din punct de vedere tehnic dar și din punct de vedere politic, explicând că "nu e ușor să muți mai mult de 20 de focoase!".

Componentele nucleare ar urma să plece de la baza Incirlik din Turcia și să ajungă pe teritoriul României. Una dintre locațiile probabile ar fi baza de la Deveselu (județul Olt), aflată sub dublă protecție - a armatei române și a NATO - și unde sunt deja instalate elementele din România ale scutului antirachetă.

---

Ministerul român al Afacerilor Externe a dezmințit cu fermitate informația făcută publică de Euroactiv, conform căreia România ar deveni gazdă pentru arme nucleare americane. "Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informaţii", a comunicat în scris un purtător de cuvânt al MAE, pentru România Liberă.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului român al Apărării au evitat să comenteze subiectul: "Pentru noi acest subiect nu există. Răspunsul celor de la MAE este clar".

---

Expertul în securitate Hari Bucur Marcu a declarat pentru România Liberă că această ştire este o legendă urbană, inclusiv faptul că ar exista arme nucleare la Incirlik, în condiţiile în care americanii nu au confirmat niciodată treaba aceasta. "Într-adevăr, există posibilitatea să aibă un anumit tip de armanent, vorbim de nişte rachete micuţe care se pun pe avioanele de luptă şi se lansează împotriva unor ţinte mai mici, nu vorbim de arme nucleare de tipul Hiroshima sau mult mai mari decât atât. Asemenea arme nu a fost niciodată confirmat că ar exista în Turcia, ca urmare mutarea lor în România este o legendă urbană. În acelaşi timp, în România nu există condiţii de depozitare şi de control a unor asemenea arme. Chiar dacă sunt mici şi ar fi suficient un buncăr pentru a le depozita, problema este că noi nu avem aeroporturi cu piste multiple şi cu capacităţi de disimulare a unor asemenea arme. Aşa că nu are nici un fel de bază această ştire, indiferent câte surse au folosit ca informaţie înainte de a o lansa în spaţiul public".

---

NATO nu dezmint informația

Între timp, NATO a trimis EurActiv un răspuns formulat în termeni diplomatici, indicând că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare americane desfășurate în Europa rămân "sigure".

"La întrebarea Dumneavoastră, va rugăm să verificați Comunicatul Summitului NATO de la Varșovia (publicat pe 9 iulie 2016), paragraful 53: "Abordarea de descurajare a NATO se bazează, de asemenea, în parte, pe armele nucleare ale SUA prepoziționate în Europa și pe capabilitățile și infrastructura furnizate de Aliații implicați. Acești Aliați vor asigura ca toate componentele de descurajare nucleare ale NATO să rămână sigure și operaționale", a transmis un scris un purtător de cuvânt al NATO către EurActiv.

---

Traian Băsescu știa încă de la începutul acestei săptămâni despre existența unor informații potrivit cărora armele nucleare din Turcia vor fi mutate în Romania. Informațiile au devenit publice abia astăzi.

Iată ce declara Băsescu în urmă cu doua zile, marți, la Izvoru Mureșului:

 „Nu cred ca teritoriul Romaniei trebuie sa devina un teritoriu pe care sa fie si un arsenal nuclear. Este suficient ca avem rachetele scutului antiracheta. Nu cred in primul rand ca acest lucru ar spori relevanta noastra din punct de vedere al importantei in interiorul NATO, atata timp cat relevanta ne este garantata de existenta scutului antiracheta”, a declarat Traian Basescu, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…