Scandal politic în Coreea de Sud: descindere a Parchetului la Samsung

Scandal politic în Coreea de Sud: descindere a Parchetului la Samsung

Parchetul sud-coreean a efectuat marți o descindere la sediul central al Samsung Electronics în cadrul anchetei sale asupra unui scandal politic răsunător a cărei protagonistă este confidenta președintei sud-coreene Park Geun-Hye, relatează agențiile internaționale de presă.

"Facem cercetări în birourile Samsung Electronics", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al parchetului, fără alte precizări.

Potrivit presei locale, compania sud-coreeană este suspectată că i-a plătit până la 2,8 milioane de euro dnei Choi Soon-Sil, o prietenă de 40 de ani a președintei, pentru a finanța cursurile de echitație ale fiicei sale în Germania.

Dna Choi a fost arestată pentru fraudă și abuz de putere. Ea este acuzată că ar fi profitat de relațiile sale de prietenie cu președinta Park Geun-Hye pentru a constrânge mari companii precum Samsung să facă donații unor fundații dubioase, fonduri de care ea se servea apoi în scopuri persoanele.

Samsung a declarat că colaborează cu autoritățile în toate anchetele, dar a refuzat orice fel de comentariu cu privire la descinderea de marți.

Dna Choi este acuzată de asemenea că s-ar fi amestecat în probleme de stat, inclusiv că ar fi influențat numirea unor înalți responsabili.

Scandalul a dus la apeluri pentru demisia președintei sud-coreene și a afectat serios credibilitatea guvernului său într-un moment în care acestuia îi rămăsese mai mult de un an de mandat.

Pentru a încerca să recâștige încrederea opiniei publice, șefa statului a recurs la o vastă remaniere a miniștrilor și a anturajului său, desemnând un nou premier din afara formațiunii sale, partidul conservator Saenuri.

Funcția de prim-ministru este mai mult onorifică în Coreea de Sud, dar este singurul post guvernamental care necesită aprobarea Adunării Naționale (parlamentul). Iar opoziția parlamentară a anunțat că va respinge opțiunea președintei, estimând că nu a fost consultată suficient în această problemă.

În cursul unei reuniuni marți dimineață cu președintele forului legislativ, dna Park a spus că lasă la latitudinea deputaților alegerea viitorului premier.

"Dacă Adunarea Națională recomandă un nou prim-ministru, îl voi numi și îl voi lăsa să preia conducerea guvernului", a declarat ea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată decăderea unei dive...

2 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…

3 Regele proștilor și-a băgat partidul în faliment! / Ponta pierde și salariul și Tesla X de 130.000 de euro de l…

4 AUDIO „Vin și te iau din pat și acolo la tine, de față cu mumă-ta și cu tac-tu, îți tai capu’!”

5 Nicio surpriză! Mihaela Rădulescu „rupea paturile” încă de tinerică!