Lars Finden, fostul șef al Serviciului de Informații al Armatei Daneze (FE) ar fi fost spionat de foștii săi colegi, Euractiv notând că acesta ar putea fi unul dintre cele mai mari scandaluri legate de serviciile secrete de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Soldati daneziFoto: Balkis Press / Abaca Press / Profimedia Images

Danmark Radio, care a dezvăluit informația în premieră, amintește că Findsen a fost șef al FE între 2015 și luna decembrie a anului trecut, când a fost arestat sub suspiciunea de scurgere de informații clasificate către presă.

El a fost eliberat două luni mai târziu însă potrivit informațiilor obținute de presa daneză 4 actuali și foști angajați ai serviciului de informații al armatei daneze au fost arestați în aceeași zi cu Findsen.

Toți au fost puși sub acuzare pentru dezvăluirea de secrete de stat.

Ulterior s-a aflat că unul dintre cei arestați a fost fostul ministru danez al Apărării Claus Hjort Frederiksen.

Șeful spionajului danez, spionat de proprii subalterni

Noi informații obținute acum de presa din Damenarca sugerează că Findsen este de asemenea suspectat că a împărtășit informații secrete cu rudele sale, ceea ce i-a făcut pe subalternii săi să îi urmărească telefonul și instaleze microfoane de urmărire în locuință în lunile de dinaintea arestării sale.

Dacă suspiciunile privind împărtășirea de informații sunt probate în instanță, acuzațiile ar putea fi la fel de grave precum cele legate de scurgerea de informații.

„În principiu, este o infracțiune să dezvălui informații clasificate unor persoane neautorizate, indiferent cine sunt. Chiar dacă ele sunt dezvăluite cu titlu confidențial unor membri ai familiei, prieteni sau cunoștințe”, afirmă Jorn Vestergaard, profesor de drept la Universitatea Copenhaga.

Acesta spune de asemenea că legea daneză este mult mai strictă în ceea ce privește instalarea de microfoane de urmărire decât urmărirea unui telefon, necesitând dovedirea unui risc semnificativ pentru societate.

Ministrul danez al Justiției Nick Hækkerup a refuzat să comenteze informația privind urmărirea lui Findsen, rezumându-se la a afirma că „atunci când există o scurgere de informații, există de asemenea un risc pentru securitatea Danemarcei”.

„Este de asemenea unul dintre motivele pentru care trebuie să intervenim ca țară în cazul în care conducerea serviciilor noastre de informații slăbește”, a adăugat el într-un comentariu făcut pentru Danmark Radio.

A ajutat Danemarca SUA să spioneze oficiali europeni?

Autoritățile de la Copenhaga au păstrat o tăcere aproape mormântală asupra scandalului însă analiștii cred că documentele transmise presei și scurgerile de informații au legătură cu modul în care presupusa implicare a SUA în spionajul danez amenință reputația internațională a țării scandinave.

Findsen, singura persoane care a condus ambele servicii de informații ale Danemarcei, a catalogat acuzațiile care i s-au adus drept o „nebunie” și a anunțat că va pleda nevinovat.

Presa daneză a scris în 2021 că Agenția Națională de Securitate a SUA a spionat lideri europeni, printre care și Angela Merkel, folosind date furnizate de cablurile de internet ale Danemarcei.

Fostul ministru al Apărării Hjort Frederiksen a declarat apoi pentru mai multe publicații daneze că acest lucru a fost posibil în urma unui parteneriat încheiat încă din perioada fostului președinte american Bill Clinton.

„Trebuie să fiu atent ce spun, altfel risc închisoarea”, a declarat el în luna decembrie a anului trecut.