Scandalul capturilor Whatsapp/Parte din magistrați, niște pocnitori gen Laurette/Vă dați seama ce are în cap procuroarea cu pantofii Miu-Miu?

Scandalul capturilor Whatsapp/Parte din magistrați, niște pocnitori gen Laurette/Vă dați seama ce are în cap procuroarea cu pantofii Miu-Miu?

Parte din magistrați, niște pocnitori gen Laurette/Vă dați seama ce are în cap procuroarea cu pantofii Miu-Miu?

"Forumul magistraţilor" este numele unui grup de Facebook în care aproximativ 2000 de magistraţi din toată ţara dezbat, fără inhibiţii şi fără limitările impuse de propriul statut, deciziile politice, conduita CSM şi chiar activitatea altor magistraţi. Sunt aceiaşi magistraţi care apar periodic în presă ca semnatari ai unor petiţii, susţinători ai diverselor cauze care agită vremelnic opinia publică.

Sute de imagini cu mesaje şi comentarii ale magistraţilor de pe acest grup au ajuns în posesia presei PSD în ultima perioadă.
Protagoniştii acestor mesaje sunt magistraţi care şi-au dobândit o oarecare notorietate în ultimii ani: judecătorul Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România, procurorul Cristian Ardelean (ex-DNA Oradea), omul din spatele comunicatelor Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP), judecătorul Cristi Danileţ, un anume Caius Marcius, despre care însuşi preşedintele CSM afirmă că ar fi procurorul militar Bogdan Pîrlog. Contactat, procurorul Bogdan Pîrlog a afirmat că mesajele sunt "fake", fără să nege faptul că foloseşte contul de Facebook "Caius Marcius".

Nu lipsesc de pe forum mesajele cu un profund caracter politic, jignirile la adresa unor politicieni şi magistraţi, acuzaţii la adresa unor servicii secrete, atacurile la CCR şi nu numai. Sunt luaţi la ţintă inclusiv jurnalisti, cum ar fi Ioana Ene Dogioiu, Sorina Matei şi Ionuţ Cristache. Prezentăm mai jos zeci de mesaje şi comentarii de pe "Forumul magistraţilor", împreună cu scurt informaţii de context.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi face verificări cu privire la mesajele cu tentă politică şi denigratoare de pe forumurile magistraţilor, care ar putea reprezenta abateri disciplinare. "Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuțiile purtate de unii judecători şi procurori pe o rețea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar", a transmis CSM.

Mesajele pe care le publicăm conţin postări şi comentarii ale unor magistraţi despre oameni politici şi despre alţi magistraţi. Sunt avuţi în vedere în special foşti miniştri ai justiţiei, dar şi potenţiali miniştri. Magistraţii activişti au preferaţii lor, cum ar fi Ana Birchall şi Stelian Ion, în vreme ce Iohannis, Gorghiu, Scântei, Predoiu sau Dăncilă sunt luaţi la ţintă. Printre mesajele de pe Whatsapp se observă şi un moment în care membrii unei asociaţii profesionale intră în conflict chiar cu Secţia pentru procurori a CSM, care le-a oferit de-a lungul anilor impunitate în faţa oricărei acţiuni disciplinare.

Pe Forumul Magistraţilor erau atacaţi membrii CSM care au avizat negativ proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Ceea ce stârneşte uimirea unor magistraţi este avizul favorabil emis de Consiliul Legislativ, condus de fostul ministru Florin Iordache. Judecătorul Dragoş Călin, preşedintele Asociaţiei Forumul Judecătorilor, face o afirmaţie prin care contrazice toată retorica PNL şi USR: SIIJ nu a fost dorită de PSD, ci a fost gândită chiar de CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei.

content-image

content-image

Următoarele trei imagini conţin mesaje de pe grupul de Whatsapp al unei asociaţii profesionale a procurorilor. Din această asociaţie face parte şi procurorul care a stat toată noaptea în faţa casei lui Dincă din Caracal, fără să facă percheziţie, deşi era vorba despre o infracţiune flagrantă. Procurorii sunt nemulţumiţi de decizia CSM de a-l suspenda din funcţie pe procurorul din Caracal, în ciuda modului în care acesta a acţionat şi a valului de revoltă în rândul opiniei publice. Pentru membrii asociaţiei, românii revoltaţi de incompetenţa autorităţilor sunt "hoarde de imbecili care doresc sânge de procuror". Mentalitatea de haită merge până acolo încât un procuror propune ca toţi membrii asociaţiei să demisioneze în bloc (aproximativ 80 de persoane, potrivit propriilor mesaje). De critici nu scapă nici procurorul general interimar de la acel moment, Bogdan Licu, care este acuzat că a gestionat prost criza Caracal. Solidaritatea de breaslă funcţioneză aşadar selectiv.

content-image

content-image

content-image

De altfel, Bogdan Licu era o ţintă obişnuită a criticilor, alături de Codruţ Olaru, fost vicepreşedinte CSM. Cei doi erau acuzaţi că nu se luptă suficient în CSM pentru a bloca SIIJ. Şi procurorii de la Parchetul General sunt ironizaţi, în timp ce ministrul Justiţiei de la acel moment, Ana Birchall, era numită familiar "Ana".

content-image

Revenind la grupul de Facebook "Forumul Magistraţilor", acelaşi Caius Marcius, despre care numeroase persoane din justiţie afirmă că este procurorul Bogdan Pîrlog, punea la cale, alături de procurorul Cristian Ardelean, majorităţile de la CCR.

content-image

Tot despre CCR se vorbeşte şi pe grupul de Whatsapp al procurorilor activişti, însă de această dată se doreşte chiar desfiinţarea Curţii (mutare care presupune şi modificarea Constituţiei) sau măcar posiblilitatea contestării la ÎCCJ a deciziilor. Urmează un şir de mesaje din anul 2019, când procurorii visau ca ministrul Justiţiei să fie numit Cristian Diaconescu, actualul preşedinte al PMP, se bucurau că judecătoarea Dana Gîrbovan a fost respinsă de Iohannis şi erau îngroziţi de posibilitatea ca judecătoarea Gabriela Bîrsan să ajungă ministru. Demiterea Anei Birchall era considerată un fapt "nasol pentru noi", magistraţii ţinând pumnii PNL pentru succesul moţiunii împotriva Guvernului Dăncilă.

content-image

content-image

content-image

În contextul dezbaterilor publice despre clasarea dosarului "10 august", judecătorul Răzvan Sas, de la Curtea de Apel Suceava, afirmă că preşedintele spune lucruri trăznite şi şi-a pierdut complet credibilitatea, în vreme ce un alt magistrat distribuie un mesaj al protestatarului Dide care îl întreabă pe Klaus Iohannis "Ce dracu aţi fumat?". Nu lipseşte nici alintul la adresa ministrului Justiţiei, care este numit "Stelu".

content-image

Despre acelaşi "Stelu", Caius Marcius, Cristian Ardelean şi Cristi Danileţ au doar apreciezi, căutând să explice deja celebrul episod al apartamentului ANL obţinut de ministrul Justiţiei.

content-image

Şi pentru că magistraţii români nu se puteau limita la politica internă, trec şi la politica de peste ocean. Schimbarea puterii de la Washington şi un aşa-zis "desant" al diplimaţilor americani în birourile de la Bucureşti, după plecarea ambasadorului Adrian Zuckerman, sunt întâmpinate cu uşurare de judecătorul Cristi Danileţ: "Era şi timpul!"

content-image

"Caius Marcius", reprezentantul Asociaţiei Iniţiativa pentru Justiţie (AIJ) la dezbaterea din Comisia Judiciară a Camerei Deputaţilor. AIJ a fost reprezentată de Bogdan Pîrlog.

content-image

"Caius Marcius" îl numeşte "slăgurete" pe preşedintele CSM şi o regretă pe Lia Savonea

content-image

Caius Marcius: O gaşcă de infractori a acaparat Cotroceniul

content-image

Şeful SPP, duşmanul numărul 1, alături de conducerea PÎCCJ

content-image

Scutea, Hăineală şi OUG 13

content-image

Predoiu şi Dogioiu vs. Caius Marcius şi Dragoş Călin

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

Alegerile parlamentare, dureroase pentru "Forumul magistraţilor"

content-image

content-image

content-image

Judecătorul Cristi Danileţ, el însuşi sancţinat disciplinar, acuză alţi magistraţi că "au probleme la mansardă", atacă CCR şi pe fostul ministru Cătălin Predoiu

content-image

content-image

content-image

Magistraţii se întrec în jigniri la adresa unei colege din CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, care era internată la "Matei Balş" la momentul incendiului de la institut

content-image

content-image

content-image

content-image

Magistraţii-activişti critică Curtea de Justiţie a UE când realizează că sunt pe cale să înregistreze o înfrângere uriaşă în procesele împotriva CCR. Judecătorul Dragoş Călin regretă că reprezentantul României la CJUE nu se transformă într-un agent de influenţă împotriva CCR.

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

Procurorul Cristian Ardelean, preocupat de soarta jurnalistului Ionuţ Cristache

content-image

content-image

content-image

content-image

Nici preşedinta ÎCCJ nu scapă de criticile de pe forumul magistraţilor

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

Caius Marcius, Cristian Ardelean şi Alexandru Codreanu nu ratează pe nimeni

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

Caius Marcius loveşte în parchetele militare

content-image

content-image

content-image

content-image

Klaus Iohannis, ţinta ironiilor

content-image

content-image

content-image

În prima imagine se poate citi un schimb de mesaje între trei procurori cunoscuţi, supăraţi că au ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare. Dincolo de mesaje de mobilizare de genul "murim cu ei de gât", un procuror afirmă că se vor efectua percheziţii la Inspecţia Judiciară, în timpul nopţii. În mod normal, percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, cu excepţia infracțiunii flagrante sau când percheziția urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră. Discuţia venea în contextul scandalului Caracal, unde procurorul de caz a stat toată noaptea în faţa casei lui Dincă, fără să procedeze la percheziţie.

content-image

Următoarele două imagini conţin mesaje în care procurori DNA îşi exprimau nemulţumirea faţă de Codruţ Olaru, reprezentantul procurorilor PÎCCJ, DNA şi DIICOT în Consiliul Superior al Magistraturii. Olaru este singurul procuror care "sparge" uneori unanimitatea din Secţia pentru procurori a CSM. Acesta nu a fost un adversar al funcţionării SIIJ, ceea ce i-a deranjat pe procurorii activişti, care doreau ca membrii CSM să se comporte ca nişte reprezentanţi sindicali.

content-image

content-image

Dezbaterile între procurorii vizaţi de Inspecţia Judiciară continuă cu acuzaţii referitoare la repartizarea aleatorie. Ulterior, în contextul unor replici referitoare la desfiinţarea SIIJ, unul dintre procurori vorbeşte despre moartea judecătorului Lucian Netejoru, inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, afirmând că obezitatea scade speranţa de viaţă. Constatând că nu pot aştepta totuşi ca Netejoru să moară, procurorii îşi exprimă speranţa ca până în februarie SIIJ să fie desfiinţată, astfel încât Lucian Netejoru să fie arestat de structurile care vor prelua competenţa de anchetare a magistraţilor. Pe rând, procurorii afirmă că arestarea lui Netejoru ar fi ca un cadou pe ei. Una dintre participantele la discuţie afirmă chiar că va solicita despăgubiri de la şeful IJ, pentru a-şi lua "pantofi de la Miu Miu", iar un alt procurori vrea să-şi achite ratele cu banii judecătorului Netejoru.

content-image

content-image

content-image

content-image


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...