Scandalul documentelor secrete. Reședința lui Trump din Florida, „un magnet pentru spioni”

Scandalul documentelor secrete. Reședința lui Trump din Florida, „un magnet pentru spioni”

Casa lui Donald Trump, de la Mar-a-Lago, Florida, de unde au fost ridicate mai multe documente secrete, este un „magnet pentru spioni străini”, au avertizat foști ofițeri de informații.

Raid FBI la reşedinţa lui Trump din Florida FOTO EPA-EFE

Printre documentele identificate la reședința fostului președinte al SUA se numără și unul care descrie forțele militare ale unei țări străine, cât și capacitățile sale nucleare, a scris Washington Post după perchezițiile FBI.

De asemenea, mai existau și documente care erau marcate SAP (Special-Access Programmes, Programe cu Acces Special), acestea conținând informații despre operațiuni ale SUA, răspândirea lor fiind restricționată.

Cele mai importante și periculoase documente găsite la casa din Florida sunt cele care implică informații culese de agenți în țări inamice. Dacă identitățile agenților ar fi compromise, viața lor ar fi în pericol.

Biroul Directorului Serviciilor Naționale de Informații face în prezent o evaluare a posibilelor daune, concentrându-se pe sensibilitatea documentelor. Totuși, oficialii americani afirmă că este datoria FBI să stabilească cine ar fi putut avea acces la documente și informații.

„Știu că profesioniști în securitate națională din cadrul guvernului, foștii mei colegi, sunt îngrijorați de daunele pe care le-ar fi putut cauza”, a declarat John Brennan, fost director CIA, pentru postul MSNBC.

„Sunt sigur că (reședința de la) Mar-a-Lago a fost ținta serviciilor de spionaj rusești și a altor servicii în cursul ultimelor 18 sau 20 de luni și că, dacă au reușit să infiltreze agenți în acea casă, care au putut intra în încăperile unde erau documentele și să le fotografieze, asta au făcut”, a mai spus acesta, potrivit The Guardian.

Incidente la casa lui Donald Trump

În luna august, Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției (OCCRP) a scris că o imigrantă din Ucraina, vorbitoare de rusă, a reușit să ia contact cu familia și prietenii lui Trump la reședința Mar-a-Lago. Aceasta s-a prezentat ca Anna de Rothschild, precizând că este moștenitoarea renumitei dinastii de bancheri.

Inna Iașcișin, fiica unui șofer de camion care a emigrat în Canada, le-a vorbit celor care o ascultau despre podgorii și moșii și despre cum a crescut în Monaco și chiar l-a cunoscut în persoană pe fostul președinte, reușind să facă o poză cu el pe un teren de golf.

În prezent, nu există dovezi că Inna ar fi un spion, dar întâmplarea a arătat cât de ușor poate fi accesul la Mar-a-Lago.

În timpul mandatului lui Donald Trump, două femei chineze au fost prinse pe proprietatea din Florida.

Una dintre ele deținea patru telefoane mobile, un laptop, un hard disk extern și un stick de memorie. Ea a fost declarată vinovată de intrarea fără drept pe o proprietate aflată sub restricție, fals în declarații și a fost deportată în China, în 2021.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...