Scandalul fipronilului cuprinde tot mai multe țări

Scandalul fipronilului cuprinde tot mai multe țări

Scandalul fipronilului s-a extins în Franța și Marea Britanie după livrarea de ouă contaminate cu acest insecticid din Olanda, unde milioane de găini ar putea fi sacrificate, transmite luni France Presse.

Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, păduchilor și căpușelor. Produsul poate afecta ficatul, glanda tiroidă și rinichii dacă este consumat în cantități mari și este considerat ''moderat toxic'' pentru om de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Însă este strict interzis la animalele destinate consumului uman.

Amploarea scandalului a ieșit la lumină săptămâna trecută în Olanda, unde au fost închise temporar până la 180 de ferme și au fost ordonate retrageri masive de ouă când nivelul de fipronil — o moleculă utilizată pentru eradicarea păduchilor la păsări — a ajuns să depășească uneori pragurile permise pe scară largă de regulamentele europene.

Criza s-a răspândit apoi în Germania, Elveția și Suedia, unde milioane de ouă provenind din Olanda — care are aproape 50 de milioane de găini outoare — au fost retrase și distruse.

Luni, Autoritatea britanică pentru Siguranța Alimentară a recunoscut este în derulare o investigație în regim de urgență cu privire la distribuirea de ouă contaminate în Marea Britanie.

De asemenea, loturi de ouă contaminate din Olanda au fost livrate în iulie unor companii de prelucrare a produselor alimentare situate în vestul Franței, a declarat și Ministerul francez al Agriculturii. Și în această țară se fac anchete la aceste stabilimente pentru a evalua situația (produsele vizate și destinația acestora) și a bloca produsele incriminate după efectuarea analizelor.

Unii fermieri olandezi afectați de această criză au început să sacrifice păsările. Mai mult de 300.000 de păsări au fost deja sacrificate, conform organizației olandeze agricole LTO, și mai multe milioane de găini ouătoare ar putea avea aceeași soartă dacă crescătorii consideră că nu mai este profitabil să le țină în viață, în lipsa unor piețe de desfacere pentru ouă.

În supermarketurile olandeze, rafturile pentru ouă sunt goale după retragerile masive din ultimele zile. Guvernul de la Haga a promis un plan de ajutor de urgență, în timp ce sectorul estimează deja pierderile la ''mai multe milioane de euro''.

Reprezentanți ai fermelor afectate din Olanda, Belgia și Saxonia Inferioară (vestul Germaniei) au anunțat deja că vor cere despăgubiri odată ce responsabilitățile vor fi stabilite în mod clar.

Ei pretind că au folosit serviciile companiei olandeze specializate în dezinfectarea fermelor ChickFriend, suspectată de a fi utilizat în mod fraudulos fipronil într-un produs de combatere a dăunătorilor vândut sub numele de 16 DEGA.

Anchete penale sunt în curs de desfășurare în Olanda și în Belgia. După cum scrie AFP, acestea ar viza și furnizorul belgian Poultry-Vision, care a achiziționat cantități mari de fipronil din România, potrivit presei.

În Saxonia Inferioară, a fost deschisă o anchetă preliminară împotriva ''responsabililor'' mai multor ferme ''unde testele ouălor au fost pozitive la fipronil'', pentru încălcarea legii cu privire la produsele alimentare.

În Belgia, 51 de crescătorii suspectate de a fi contaminate erau încă blocate luni.

Sâmbătă, Agenția federală belgiană pentru securitatea lanțului alimentar (Afska) a recunoscut că știa din luna iunie că există o ''problemă cu fipronilul în sectorul avicol'', dar Belgia a informat țările vecine printr-un sistem de alertă european abia la 20 iulie. Afska a explicat această discreție prin faptul că a vrut să respecte ''secretul anchetei''.

În fața criticilor, mai ales a autorităților din Germania, unde milioane de ouă contaminate au fost găsite în toate cele 16 landuri, cu excepția Saxoniei, ministrul belgian al agriculturii, Denis Ducarme, a cerut agenției un ''raport detaliat'' și a promis transparență totală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...