Scandalul Wirecard: Ministrul german de finanţe, sub focul criticilor după dezvăluirea unui raport

Scandalul Wirecard: Ministrul german de finanţe, sub focul criticilor după dezvăluirea unui raport

Ministrul de finanţe german Olaf Scholz era vineri sub focul criticilor, după publicarea unui raport ce relevă că el avea cunoştinţă încă de anul trecut de unele suspiciuni privind societatea germană de plăţi electronice Wirecard, intrată în insolvenţă în urma unui scandal de fraudă, relatează AFP.

Raportul trimis joi parlamentului german consemnează că Ministerul de Finanţe a fost informat pe 19 februarie 2019 asupra faptului că organismul de reglementare financiară BaFin ''investiga suspiciunile de încălcare a interdicţiei de manipulare a pieţelor'' în cazul acestei companii.

Conform documentului, întocmit chiar de Ministerul german de Finanţe, Olaf Scholz ştia că ''BaFin investiga în toate direcţiile''.

Scandalul avea să izbucnească public un an şi jumătate mai târziu, în iunie 2020, când s-a descoperit un fals în conturile procesatorului de plăţi online, alimentate cu o sumă de 1,9 miliarde de euro care în realitate nu există.

Raportul, dezvăluit de ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, l-a adus pe ministrul social-democrat sub presiunea opoziţiei care consideră că guvernul condus de Angela Merkel ar fi trebuit să acţioneze mai devreme pentru a evita scandalul.

''Neglijenţa în controlul societăţilor este total de neimaginat când este vorba despre miliarde'', a spus indignat preşedintele stângii radicale Die Linke, Bernd Riexinger.

La rândul lor, Verzii au cerut Ministerului de Finanţe să ''explice urgent'' faptele.

''Aceste acuzaţii au făcut obiectul unei anchete din partea organismelor de supraveghere, iar autorităţile responsabile, printre altele şi Ministerul de Finanţe, au fost informate'', a răspuns un purtător de cuvânt al acestui minister.

De asemenea, guvernul de la Berlin, care a vorbit luna trecută despre un ''scandal fără echivalent în lumea finanţelor'', afirmă că a ''informat sistematic Parlamentul'' asupra faptelor. Executivul a promis şi o ''reformă a organelor de reglementare'', ale căror lacune au fost evidenţiate de acest caz ce pătează reputaţia sectorului financiar german.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Asta e din ciclul / Judecați voi...

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie