Scenariile puse pe masă pentru comasarea alegerilor din 2024

Scenariile puse pe masă pentru comasarea alegerilor din 2024

Liberalii insistă pentru introducerea subiectului comasării unor rânduri de alegeri din 2024, fiind cel puțin trei scenarii, și pregătite și argumentele, însă tema nu le surâde și celor din PSD, iar UDMR așteaptă să vadă în ce direcție va înclina balanța.

Doar liberalii lui Ciucă vor oână acum o comasare a alegerilor FOTO Mediafax

Potrivit surselor „Adevărul“, cele trei variante pentru comasarea alegerilor luate în discuție în Coaliție sunt: alegerile locale să fie comasate cu alegerile europarlamentare, alegerile locale cu parlamentarele sau parlamentarele cu primul tur la prezidențiale. „Trebuie să venim cu o abordare legală, constituțională, nu de altă natură. Dacă va exista, atunci o vom discuta. Dacă nu va exista, nu o vom discuta“, a afirmat premierul Nicolae Ciucă , luni, la Focșani.

Însă niciuna dintre variantele avute în vedere nu prea reușește să respecte legislația. Să le luăm pe rând. În cazul comasării europarlamentarelor cu localele, trebuie ca localele să fie trase înspre europarlamentare, la final de mai. Ar însemna o diminuare cu aproape patru luni a mandatelor. Codul Administrativ spune clar că mandatele sunt de patru ani. Al doilea scenariu, comasarea localelor cu parlamentarele . În acest caz, Puterea ar trebui să prelungească mandatele cu încă trei luni, dar trebuie să aibă motive serioase (cum a fost pandemia, de exemplu).

Scenariul cu cele mai puține probleme

Al treilea scenariu, cel cu prezidențialele (turul I) și parlamentarele, este și el problematic, pentru că ar însemna ca turul I să fie dus spre începutul lunii decembrie (1 sau 8 decembrie). Prin urmare, al doilea tur ar fi spre jumătatea lunii (15 sau 22 decembrie). Acest ultim scenariu este și cel mai fezabil, susțin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul“. Până în 2004, turul I al prezidențialelor a mai putut fi lipit de parlamentare, acestea având loc pe 28 noiembrie 2004.

Argumentele sunt reducerea cheltuielilor economice, posibila „oboseală“ electorală (dacă îi chemi pe oameni de prea multe ori la vot, s-ar putea ca la ultimele, parlamentarele, prezența să fie foarte mică), evitarea blocării administrației, cât mai puțin timp pentru o posibilă instabilitate politică (în condițiile unui război la graniță), dar și datele din sondajele făcute la comanda PNL, prin care două treimi dintre respondenți sunt de acord cu comasarea alegerilor. Un alt argument, punctat de surse de la vârful PNL pentru „Adevărul“, este că liberalii pot fi ajutați de numărul mare de edili, dacă reușesc să lipească localele de vreun rând de alegeri. „În schimb, în varianta unei comasări prezidențiale-parlamentare, suntem condamnați să avem un politician puternic, care să domine o competiție cu Ciolacu. Așadar, nu un neconflictual, cum e Ciucă“, susține un vicepreședinte PNL, sub protecția anonimatului.

Subiectul, neinteresant pentru PSD și UDMR

PSD a răspuns tranșant prin vocea lui Marcel Ciolacu: comasarea nu reprezintă o prioritate a românilor, așa că PSD nu e interesat de subiect. Mesajul a fost apoi multiplicat de comunicatori ca Radu Oprea (purtător de cuvânt) sau Gabriel Zetea (vicepreședinte).

Al treilea partid din Coaliție, UDMR, încă nu are o poziție conturată pe temă. „Am citit și eu niște titluri prin presă. Încă nu am apucat să discutăm în interior și să ne spunem opinia“, a precizat pentru „Adevărul“ liderul deputaților Uniunii, Csoma Botond.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro