Scenariu: ce s-ar întâmpla dacă România ar fi atacată de ruși. Răspunsul dezarmant al unui general american

Scenariu: ce s-ar întâmpla dacă România ar fi atacată de ruși. Răspunsul dezarmant al unui general american

Generalul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, este de părere că drumurile nu vor ajuta forțele române și NATO să respingă un atac rusesc.

Exercițiu comun romăno-american

Generalul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, care cunoaște bine realitatea românească, a răspuns unei întrebări ipotetice formulate de jurnaliștii Digi24, cu privire la cum ar face România față dacă Rusia ar ataca țara noastră.

„Cred că infrastructura din România este într-o stare jalnică, ca să fiu sincer. Este foarte greu să transporți lucruri în interiorul României. Drumurile și căile ferate nu vor ajuta forțele române sau cele NATO să se deplaseze rapid pentru a putea respinge un atac rusesc. Sau o vor face, dar cu costuri mari. E multă muncă în ceea ce privește șoselele și căile ferate pentru a permite deplasarea rapidă a vehiculelor grele”, a spus generalul american în rezervă. El a mai spus că armata română se confruntă și cu niște probleme de ordin militar care trebuie rezolvate. ”În primul rând, (România) nu are o apărare antiaeriană suficientă. Nimeni, nici măcar SUA, nu are suficiente rachete antiaeriene. Vedem cum Rusia folosește rachete de milioane de dolari, arme de precizie, împotriva unor ținte civile. Asta înseamnă că avem nevoie de mai multe capacități antiaeriene pentru a ne proteja orașele, nu doar infrastructura. În al doilea rând: arme precise cu rază lungă de acțiune. Vorbim aici despre HIMARS și alte sisteme similare care să le permită trupelor române să atace în adâncime. HIMARS este, evident, cel mai la îndemână exemplu”, a adăugat Ben Hodges la Digi 24.

Generalul Hodges a recunoscut că armata română este mai puternică decât era în urmă cu 20 de ani.

„Am fost alături de militarii români în Afganistan și am văzut calitățile acestora. Am observat că s-au făcut eforturi pentru modernizare, nu doar din punct de vedere al tehnicii de luptă, dar și în ceea ce privește nivelul de pregătire, disciplina și permanenta îmbunătățire a armatei - toate începute cu mai mulți ani în urmă. I-am cunoscut pe generalii Ciucă, Petrescu, Berdilă și alți ofițeri excelenți, ofițeri tineri și soldați din forțele române”, a spus generalul american.

Hodges mai crede că ultimul lucru pe care și-l dorește Rusia este să se bată cu România, dar că, într-un posibil conflict, „rușii vor face tot posibilul să distrugă Constanța, să distrugă infrastructura României”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat