Scenariul unui blackout în România. Ce ar trebui să facem dacă rămânem fără curent electric

Scenariul unui blackout în România. Ce ar trebui să facem dacă rămânem fără curent electric

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este puţin probabil ca România să intre într-un black-out, însă viscolul ne-ar putea crea probleme. Într-o astfel de situație, generatoarele sunt vitale pentru spitale.

Întuneric Arhivă Adevărul

Raed Arafat precizează faptul că în România pot fi situații de întrerupere de curent, care însă nu vor fi cauzate de război, ci de fenomene naturale, cum ar fi viscolul. În această situație, spune el, „Infrastructurile critice esențiale, cum ar fi spitale, diferite instituții, trebuie să aibă deja generatoare care intră imediat când se întrerupe curentul. Deci toate spitalele au acest lucru în structura lor și este obligatoriu să fie verificat, testat, funcțional, alimentat ca să intre imediat în lucru", a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește protecția civilă, Departamentul pentru Situații de Urgență s-a dotat în ultimii ani cu un număr important de generatoare de capacitate foarte mare. „Pot fi puse la dispoziție imediat și conectate la transformatoarele care alimentează anumite zone unde sunt în mod deosebit instituții de importanță majoră“, a mai spus Arafat.

Scenarii legate de blackout în Germania și Austria

Dumitru Chisăliţă, specialist în energie, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că Austria şi Germania fac periodic scenarii de acest gen pentru că au centre înfiinţate cu acest scop care identifică astfel măsurile care ar fi obligatoriu de luat de autorităţi în astfel de cazuri. „Germania şi Austria au centre care fac scenarii legate de «blackout». Sunt înfiinţate exact în acest scop. Iau 4-5 scenarii privind posibilitatea unui «blackout», inclusiv pe motive de terorism energetic şi parcurg toate posibilităţile. Vorbesc de o probabilitate… Fac asta de 40 de ani, nu este o noutate. Aceste scenarii au în spate o analiză probabilistică. În România ne lovim de probleme din cauza chiciurei care se aşază pe cablurile de înaltă tensiune şi le rup. Dar astfel de probleme sunt remediate relativ repede”, a spus Dumitru Chisăliţă pentru „Adevărul”.

Rezerve pentru populație

Armata austriacă a sfătuit cetăţenii să îşi facă rezerve pentru a face faţă unor pene de curent masive. Acestea sunt similare celor recomandate de autorităţile europene în mai toate genurile de dezastre. Este vorba de o trusă de supravieţuire din care nu trebuie să lipseacă un radio cu baterii, o lanternă, apă de băut (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea, mâncare durabilă pentru două săptămâni (paste, orez, conserve…), medicaţie esenţială pentru două săptămâni, trusă de prim ajutor şi articole de toaletă. Apoi este recomandat ca autoturismul să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin, în situația în care benzinăriile sunt închise.

Dispeceratul Energetic Naţional (DEN) din cadrul Transelectrica poate relua alimentarea cu energie electrică în maximum șase ore de la producerea unui black-out, conform regulamentelor europene în domeniul energiei, a declarat de curând Virgil Ivan, directorul DEN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”