Scholz şi Macron i-au cerut lui Putin ''negocieri directe serioase'' cu Zelenski

Scholz şi Macron i-au cerut lui Putin ''negocieri directe serioase'' cu Zelenski

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică purtată sâmbătă, 'negocieri directe serioase' cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP.

Într-o convorbire de 80 minute cu Putin, Scholz şi Macron 'au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse', indică un comunicat al cancelariei de la Berlin.

Macron şi Scholz 'l-au chemat pe preşedintele rus la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean şi la o soluţie diplomatică a conflictului'.

Convorbirea, care a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali, a fost 'consacrată continuării războiului rus în Ucraina şi eforturilor de a i se pune capăt'.

Totodată, cancelarul german şi preşedintele francez 'l-au chemat pe preşedintele rus să vegheze la o ameliorare a situaţiei umanitare a populaţiei civile'.

Cei doi lideri occidentali 'au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii'.

În cursul discuţiei a fost abordată şi 'situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus', cancelaria germană menţionând că 'preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă'.

Vladimir Putin s-a 'angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive', adaugă comunicatul Berlinului, precizând că cei trei lideri au fost acord asupra 'rolului central' pe care trebuie să-l joace ONU pentru garantarea exporturilor.

Conform preşedinţiei franceze, Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de luptători retraşi în complexul siderurgic Azovstal din Mariupol şi care au fost făcuţi prizonieri de ruşi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?