Schulz: Negocierile cu conservatorii încep săptămâna viitoare dacă congresul SPD dă undă verde

Schulz: Negocierile cu conservatorii încep săptămâna viitoare dacă congresul SPD dă undă verde

Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Martin Schulz, a anunțat luni că tratativele cu blocul conservator al cancelarului Angela Merkel privind formarea noului guvern vor începe săptămâna viitoare dacă congresul formațiunii, ce se reunește ulterior în această săptămână, va da undă verde în această privință, transmite Reuters.

''Vom explora dacă și cum este posibilă formarea unui guvern'', a declarat Schulz într-o conferință de presă.

Conducerea SPD a recomandat începerea discuțiilor cu conservatorii, a spus fostul președinte al Parlamentului European, care a adăugat că decizia finală va fi luată în congres.

Germania cunoaște cea mai gravă criză politică din ultimele decenii după ce blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială) nu a reușit să ajungă la un acord cu liber-democrații și Verzii privind formarea unei coaliții guvernamentale la Berlin.

Conservatorii și social-democrații au participat la 'marea coaliție' după alegerile din septembrie 2013, dar SPD a anunțat că trece în opoziție după rezultatele dezamăgitoare înregistrate la scrutinul parlamentar din toamna acestui an, cea mai gravă înfrângere electorală a sa din perioada postbelică.

Unii membri ai conducerii SPD au sugerat chiar ca formațiunea să accepte un guvern minoritar condus de Angela Merkel, ca un compromis pentru a se pune capăt crizei politice. În istoria postbelică, Germania a fost condusă doar în trei rânduri, pentru scurte perioade, de un guvern minoritar.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Fata lui Nuțu Cămătaru...

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Află ce vechime în muncă ai cumulat şi dacă ţi s-au plătit contribuţiile pentru pensie

5 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI