Școala de șoferi s-a scumpit în toată Europa în ultimii trei ani. Cât au crescut prețurile în România

Școala de șoferi s-a scumpit în toată Europa în ultimii trei ani. Cât au crescut prețurile în România

Prețul orelor de conducere a crescut peste tot în Europa în ultimii trei ani, în unele state chiar considerabil, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Școala de șoferi s-a scumpit peste tot în Europa

La 1 martie 2023, Comisia a prezentat un pachet cuprinzător de siguranță rutieră pentru a îmbunătăți siguranța pentru toți utilizatorii drumului, care include introducerea unui permis de conducere digital – care va fi valabil în toate țările UE – și o mai bună aplicare transfrontalieră a regulilor de circulație rutieră. . Având în vedere acest lucru și având în vedere creșterea prețurilor la bunuri și servicii în UE, aruncăm o privire asupra evoluției recente a prețurilor la cursurile de conducere, testele, permisele și testele tehnice.

În 2022, prețurile pentru școala de șoferi au fost, în medie, cu 4,8% mai mari decât în 2021, o rată de modificare de aproape trei ori mai mare decât cea din 2018, când s-a situat la +1,7% față de 2017.

În 2020, primul an al crizei COVID-19, rata medie anuală de schimbare (+1,6%) a fost mai mică decât în 2019 (+2,0%). Cu toate acestea, în 2021, această rată s-a dublat, ajungând la +3,2%. Acest lucru este în concordanță cu creșterea generală a inflației în servicii.

Cea mai mare scumpire pentru orele de conducere din Cehia

Dintre țările UE, cele mai mari rate medii anuale de modificare a prețurilor la lecțiile de conducere, testele, permisele și testele tehnice în 2022 au fost raportate în Cehia (+19,6%), Bulgaria (+18,0%), Italia (+13,3%), Lituania (+11,2%) și Polonia (+11,1%). În același an, Cipru a fost singura țară membră (-1,6%) care a înregistrat o valoare negativă, Croația (+0,2%), Grecia (+0,7%) și Irlanda (+1,0%) înregistrând cele mai scăzute rate pozitive.

image

În 2018, ratele medii anuale de schimbare au fost mult mai mici: nicio țară din UE nu a înregistrat o creștere de două cifre. În acel an, ratele medii de modificare a prețurilor pentru aceste servicii au variat între -2,2% în Lituania și +7,1% în Ungaria.

În România, școlile de șoferi și-au dublat costurile

Puseele inflaționiste din ultimul an au influențat sumele pe care românii au fost nevoiți să le investească pentru școala de șoferi, cu atât mai mult cu cât și carburanții s-au scumpit considerabil.

Institutul Național de Statistică a raportat creșteri de +28,85% la combustibil, în septembrie 2022 față de septembrie 2021. De asemenea, serviciile au fost mai scumpe cu 8,31% în octombrie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele OLX arată că prețul mediu pentru ofertele școlilor de șoferi pentru anul 2021 erau de 2,168 RON, în timp ce anul 2022 românii au cheltuit în medie 4,883 RON pentru aceleași servicii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...