Scoția: Mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere organizarea unui nou referendum privind independența

Scoția: Mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere organizarea unui nou referendum privind independența

Trei până la patru mii de persoane au defilat sâmbătă dimineață la Glasgow pentru a cere organizarea unui al doilea referendum privind independența Scoției, după decizia britanicilor de a părăsi UE, relatează AFP.

În condițiile în care Marea Britanie a votat în proporție de 52% pentru părăsirea UE în cadrul referendumului de la 23 iunie, Scoția s-a pronunțat în proporție de 62% pentru rămânerea în blocul comunitar, ceea ce a dus la reapariția scenariului privind independența sa.

La finalul marșului, manifestanții, dintre care mulți arborau drapele scoțiene, s-au adunat în marea piață George Square, în centrul orașului, unde încă se aflau în jurul prânzului.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon a declarat încă de a doua zi după consultarea de la 23 iunie că chestiunea unui al doilea referendum este acum "de actualitate", după ce precedentul a fost pierdut de cei ce susțineau independența în 2014.

"Dacă luăm în considerare că interesele noastre nu pot fi protejate în Marea Britanie, independența trebuie să fie una dintre opțiunile posibile", a spus șeful Partidului național scoțian (SNP) luni.

Totuși, potrivit unui sondaj YouGov publicat sâmbătă, 53% dintre scoțieni s-ar pronunța în favoarea menținerii în Marea Britanie în cazul unui nou referendum.

De asemenea, 55% dintre scoțieni au afirmat că preferă să trăiască într-o Mare Britanie ieșită din UE decât într-o Scoție independentă, dar încă în UE, față de 45% care au o opinie contrară.

În septembrie 2014, scoțienii au votat în proporție de 55,3% pentru rămânerea în Marea Britanie la primul referendum privind independența.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...