Scriitorul suedez Per Olov Enquist a decedat, la vârsta de 85 de ani

Scriitorul suedez Per Olov Enquist a decedat, la vârsta de 85 de ani

Scriitorul suedez Per Olov Enquist, una dintre figurile marcante ale literaturii scandinave a secolului XX, a decedat la vârsta de 85 de ani, a anunţat duminică familia sa, transmit AFP şi EFE.

Operele lui Enquist, romancier, dramaturg, jurnalist şi eseist, au fost traduse în zeci de limbi, de la 'Ochiul de cristal', lucrare publicată în 1961, până la 'Cartea parabolelor', din 2013.

Romanul său despre regele Christian al VII-lea al Danemarcei, intitulat 'Medicul personal al regelui', i-a adus în 1999 Premiul August, cea mai importantă recompensă literară suedeză, şi în 2001, în Franţa, premiul pentru cea mai bună carte străină.

Atlet de nivel înalt în tinereţe, Per Olov Enquist s-a inspirat în general din copilăria sa solitară în nordul extrem al Suediei, într-o ambianţă austeră.

Autobiografia sa, intitulată 'O altă viaţă' şi publicată în Suedia în 2008, i-a adus un al doilea Premiu August, distincţie creată în 1994 în memoria lui August Strindberg, copilul teribil al literaturii suedeze.

În opinia lui Bjorn Wiman, redactor specializat în cultură la cotidianul Dagens Nyheter, Enquist a ''marcat viaţa culturală suedeză începând din anii '60 şi a influenţat generaţii de tineri scriitori''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...