Scurgerile de gaze din Marea Baltică: Primele inspecții întăresc suspiciunile de sabotaj

Scurgerile de gaze din Marea Baltică: Primele inspecții întăresc suspiciunile de sabotaj

Primele inspecţii desfăşurate în această săptămână de autorităţile suedeze la locul scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică „întăresc suspiciunile de sabotaj”, fiind vorba despre „detonări” care au provocat „pagube importante”, a anunţat Parchetul suedez joi, relatează AFP.

Scurgere de gaze în Mare Baltică FOTO EPA-EFE

„Putem constata că au existat detonări în apropiere de Nord Stream 1 şi 2 în zona economică exclusivă suedeză, care au provocat pagube importante asupra gazoductelor”, a declarat, într-un comunicat, procurorul special însărcinat cu ancheta efectuată de Suedia.

„Inspecţiile la locul incidentului au întărit suspiciunile de sabotaj agravat. Au fost prelevate elemente de probă la faţa locului şi vor fi examinate”, a adăugat procurorul Mats Ljungqvist.

Suedia, care pentru nevoile anchetei stabilise un perimetru de mai mulţi kilometri pentru a interzice accesul la locul incidentului, a anunţat ridicarea restricţiilor.

Nicio precizare nu a fost făcută asupra modului în care au fost efectuate inspecţiile submarine.

În Suedia, serviciile de informaţii au preluat conducerea anchetei, în legătură cu procurorul special şi diferite autorităţi.

Provocate de două explozii de origine necunoscută pe 26 septembrie, enormele scurgeri de gaz metan au încetat luni în cazul Nord Stream 1. O mică scurgere continua joi dimineaţă la Nord Stream 2, potrivit Gărzii de coastă suedeze.

Mai multe ţări au acuzat rapid un act de sabotaj. Suspectată că ar fi la originea exploziilor, Rusia a contraatacat săptămâna trecută, dând vina pe SUA, care la rândul lor au negat orice responsabilitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...