„Se fură chiar și la nivelul batalionului.”/Corupția i-a lăsat pe rezerviștii ucraineni fără arme

„Se fură chiar și la nivelul batalionului.”/Corupția i-a lăsat pe rezerviștii ucraineni fără arme

Corupția i-a lăsat pe rezerviștii ucraineni fără arme și echipamente, scrie publicația britanică The Times. Ea citează un ONG ucrainean, Nako – care monitorizează lupta cu corupția – care apreciază că 30% din bugetul armatei este pierdut datorită ineficienței, aici fiind inclusă și corupția.

The Times a fost în regiunea Sumi, eliberată de sub ocupația rusă, și care acum este protejată de rezerva de voluntari. Însă, scrie ziarul, mulți se gândesc să renunțe, scârbiți de corupția din armată.

Corupția i-a lăsat pe rezerviștii ucraineni fără arme

„Se fură chiar și la nivelul batalionului. De exemplu, scânduri și metal pentru a sprijini tranșeele în valoare de aproximativ 20.000 de dolari ar fi fost cumpărate. Nimeni din conducerea noastră nu poate explica unde s-au dus acești bani”, a relatat un locotenent din forțele de rezervă pentru The Times.

Ofițerul a dorit să-și protejeze anonimatul.

Oamenii lui nu au beneficiat de aproape nicio pregătire militară și au fost lăsați să se descurce singuri cu echipamente învechite, a spus el. Acest locotenent comandă un pluton de mitraliere, dar i s-au dat mitraliere Maxim dezvoltate la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cea mai nouă armă a unității sale a fost fabricată în 1942.

„Armele noastre sunt vechi mitraliere sovietice care nu trag. Nu existau instructori și nici un antrenament normal în tir. Rații – niciuna. Voluntarilor li s-au oferit walk-talkie simple, care nu au criptare și au o rază de acțiune de puțin peste un kilometru. Trebuie să trăim pe un câmp sau într-o pădure. Nu există saci de dormit și nici haine calde. Ca urmare, jumătate dintre bărbați s-au îmbolnăvit”, a mai afirmat ofițerul, citat de The Times.

De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Kievul a depus un efort concertat pentru a reprima corupția din armată. O lege a făcut achizițiile pentru apărare mai transparente. Înainte de începerea războiului, actualul ministru Oleksii Reznikov pregătea noi schimbări în ceea ce privește transparentizarea achizițiilor.

Echipamente furate pentru a fi vândute Rusiei

Președintele Zelenski a făcut un pas mai departe decât predecesorul său, președintele Poroșenko, țintind personalități de rang înalt care anterior erau tolerate, potrivit Nako, un ONG care monitorizează corupția din sectorul militar. Totuși, potrivit acestui ONG, patriotismul a încetinit ritmul hoțiilor, în primele săptămâni de război.

Biroul anticorupție al Ucrainei are o unitate specială dedicată armatei. Foști comandați importanți, precum Yuri Alerov, fost șef al Gărzii naționale, au fost arestați și sunt judecați.

Acum câteva săptămâni, serviciul ucrainean de securitate a descoperit un depozit de armament ucrainean care fusese furat și urma să fie vândut Rusiei. Erau motoare de tanc și rachete aer-aer de 200 de milioane USD.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”