Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist

Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist

Economistul Adrian Băzăvan reacționează la criticile suveraniștilor, care susțin că economia României nu mai produce nimic și că trăim exclusiv din importuri. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, susține Băzăvan, care vine cu date interesante în acest sens.

Imagine ilustrativă. FOTO: Adevărul

Imagine ilustrativă. FOTO: Adevărul

În România se produce astăzi aproape orice, de la televizoare la biciclete și de la medicamente la rachete, spune Adrian Băzăvan, care e membru fondator al Asociației „Cred în România”. Admite însă că marile marile combinate, uneori ineficiente și poluante, s-au închis, dar spune că industria României s-a modernizat și eficientizat. Producem astăzi mai mult, în fabrici mai mici și mai productive.

Unde excelăm

„Economia se află într-o creștere rapidă, cea mai mare din Uniunea Europeană din ultimii 20 de ani. De altfel, România exportă astăzi de 14 ori mai mult decât în perioada comunistă. Știm cu toții de producția de automobile Dacia și Ford, care a depășit în 2024 recorduri istorice, la peste 560,000 de unități produse. Adică de 4 ori mai multe decât produceam în 1989. Majoritatea pleacă la export, România exportând în 2024 automobile în valoare de 12 mld. euro. Această industrie vine cu un lanț de aprovizionare integrat cu mii de firme, care produc sub-ansamble și componente pentru fabricile auto din întreaga lume. Sectorul producției auto și industrii conexe angajează 1 milion de români. Pe de altă parte, cunoaștem și faptul că România a devenit în 2024 cel mai mare producător de gaze din UE și deține 4 rafinării importante de procesare a produselor energetice primare”, explică economistul, potrivit Cred în România .

Și asta nu este tot. Adrian Băzăvan susține că România produce aproape orice ne-am putea imagina și dă câteva exemple, într-o listă departe de a fi exhaustivă:

„Electronice și electrocasnice: Un sector în care excelăm. Arctic cu 2 fabrici în Dâmbovița este lider local: livrează annual milioane de mașini de spălat rufe, cu 82% din producție destinată exportului în 42 de țări. Alţi jucători importanți includ De’Longhi (fabrici de automate de cafea la Jucu și Salonta și Satu Mare, peste 4,000 angajați). şi Kärcher (grup german care deschide în octombrie 2025 o nouă fabrică de aspiratoare în Curtea de Argeș, investiție de 20 mil). România mai găzduiește uzine Philips, Bosch, Electrolux, Miele, şi Electroargeş, care produc de la frigidere şi televizoare la aspiratoare și expresoare. Aceste facilități folosesc tehnologii avansate și exportă o parte semnificativă din producție, promovând imaginea „Made in Romania” în lumea întreagă”, mai arată el.

Avem potențial

În plus, există companii importante, multinaționale, care au o activitate importantă.

De asemenea, în cadrul Agendei „Chips Act” europene, firme precum Continental, Bosch și NXP au primit finanțare UE de 420 mil. € prin PNRR pentru cercetare, dezvoltare și producție de semiconductori, semnalând începutul producției de hardware IT de ultimă generație în țară. Textile: Numeroase fabrici din țară produc textile de înaltă calitate, de la haine și încălțăminte, la materiale pentru industria aerospațială și auto. Printre producătorii cu cele mai mari fabrici în România îi putem enumera pe Formens din Botoșani care livrează pentru H&M și Zara, Artifex SRL și Pandora Prod SRL din Vrancea, Alison Hayes din Buzău, Cottontex SRL din Timișoara și mulți alții. Industria textilă angajează zeci de mii de oameni, generează venituri de sute de milioane de euro anual și exportă în principal în Europa”, susține el.

România performează și în industria chimică, mai spune economistul. „Fabricile românești produc o gamă largă de produse chimice, de la îngrășăminte și pesticide la materiale plastice și cauciuc. Printre producătorii importanți se numără Chimcomplex Borzești, Romchim, Norofert, Rompetrol, Azomureș, Nitramonia și Sinteza S.A”, dezvoltă Băzăvan.

România mai apare și pe lista producătorilor de tractoare și utilaje agricole: „Da, tractoare forestiere și agricole se fabrică în România, de către Irum, în Reghin, jud. Mureș. Totodată, producători precum Maschio Gaspardo sau Pronar au fabrici și centre de asamblare la noi, livrând combine, prese de furaje şi motopompe în toată Europa. Aceste echipamente ajută agricultura românească să-și modernizeze lanțul de producție, iar exporturile de utilaje (inclusiv motocultoare, pompe, semănători) contribuie la economia autohtonă.”

O industrie complexă

În același timp, industria metalurgică a atras în toți acești ani investiții de miliarde.

Metalurgie: Industria metalurgică se bucură de un lanț de producție complex și diversificat. ALRO Slatina (aluminiu) este unul din cei mai mari producători integrați din Europa, cu 2,54 miliarde lei cifră de afaceri în primele 9 luni din 2024. Liberty Galați produce oțel pentru construcții şi utilaje, iar TenarisSilcotub (Zalău–Călăraşi) furnizează tevi speciale pentru industria petrolieră, exportând 97% din producție. Mai există producători de țevi inox (Oțelinox), de role și armături (Conspol, Vector), precum şi turnătorii și fabrici de prelucrări mecanice (Arcelormittal, Moreni etc.). Industria metalului produce de la role laminor la componente auto și de avioane, atrage investiții europene și asigură 10–15% din exporturile naționale, consolidând imaginea României ca furnizor de materiale metalice de înaltă calitate.”

Iar țara noastră apare și în rândul producătorilor de biciclete: „România este al doilea cel mai mare producător de biciclete din UE. Producția a a crescut de 5 ori în 5 ani, ajungând la 2,6 milioane de unități anual, adică 18% din producția europeană. Sunt peste 35 de producători diferiți, printre cei mai mari enumerându-i Madirom Prod din Timișoara, Eurosport DHS din Hunedoara, Mechrom Industries din Argeș, Carpat Sport și Pegas.”

Și în industria farma sunt câteva nume importante de producători: „Medicamente: Peste 30 de fabrici de medicamente din domenii diverse, inclusiv homeopate, substanțe active, antiseruri, substanțe de diagnostic, vitamine etc. Zentiva București realizează generice de uz larg; Antibiotice Iași produce antibiotice și materii prime active; Terapia Cluj, Biofarm București, B. Braun Timișoara şi Stada Turda sunt alţi jucători cheie. Marii producători români de medicamente anunță investiții de peste 350 milioane lei (70 mil. €) în 2024-2025 pentru extinderea capacităților de producție”, mai spune Băzăvan.

Punctăm și în tehnologie

Pe lângă producția efectivă, România are un rol vital furnizând servicii de afaceri și centre de cercetare în industrii precum producția de semiconductori (Infineon Technologies).

„Mai mult, dezvoltarea de servicii precum industria de software, este un pilon masiv al economiei românești, care contribuie cu 8% din PIB. Printre companiile importante sunt atât jucători locali (UiPath, Bitdefender, Arobs Software, Bittnet, Life is Hard, Safetech Innovation și alții), cât și jucători globali (Endava, Vitesco, IBM, Oracle, Adobe, Microsoft, Amazon etc)”, punctează economistul.

Concluzia sa, chiar dacă poate exagerat de optimistă ținând cont de problemele uriașe economice cu care se confruntă țara, este una pozitivă. „România este astăzi o țară cu o industrie mai diversificată și puternică decât oricând, producând o gamă largă de bunuri și servicii de calitate. De la tractoare performante la electrocasnice moderne și de la software de ultimă generație la industria de apărare, România demonstrează un potențial industrial remarcabil și își consolidează poziția de țară importantă pe scena economică globală”, încheie Băzăvan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ „Intrăm în faza zero a drumului spre război” / Înregistrarea unei declarații a ministrului Apărării din Ungaria a fost publicată de rivalul lui V…

2 Asta spune multe despre țara în care am ajuns să trăim...

3 PSD în derivă? / Doi lideri importanți se dezic de linia partidului, la Buzău îşi retrage reprezentanţii din secţiile de votare şi face apel către tiner…

4 Lupte în culisele PSD / Dependența de cașcavalul guvernării amână schimbarea la față a partidului

5 „Dacă nu schimbăm direcția, duminica viitoare, Titanic scrie pe noi”