Se strânge lațul...

Se strânge lațul...

Slovenia, o tara mica si fara o armata numeroasa, face lucruri mari. Astfel fosta membra a Federatiei Yugoslave a anuntat ca este gata sa livreze tancuri M 84, daca Germania o ajuta sa inlocuiasca respectivele tancuri cu ceva.

Berlinul, conform agentiei de presa DPA, a fost total de acord si este gata sa trimita Sloveniei un numar inca neprecizat de MLI “Marder” si transportoare blindate 6×6 Fuchs.

Slovenia nu dispune de multe tancuri, dar macar o jumatate de batalion tot s-ar strange din cele 19 M 84A4 Sniper operationale si inca 35 stocate, iar daca tancurile au fost puse la pastrare cu simt de raspundere, discutam despre aproape un batalion.

M 84 este varianta iugoslava a T 72, produsa sub licenta de fosta Yugoslavie, dar M 84 este superior variantei clasice de T 72 Ural, fiind insa in mare parte similar tancului sovietic si, deci, usor de asimilat de catre tanchisti ucraineni.

In acelasi timp, o alta tara mica, de aceasta data doar ca suprafata, Olanda, a anuntat ca va trimite Ucrainei obuziere autopropulsate PzH 2000, in timp ce Germania (este din nou implicata in tranzactie) va oferi munitia si pregatirea echipajelor.

Nu stim inca cate piese de artilerie va trimite Olanda catre Kiev, dar in acest moment olandezii dispun de 18 PzH 2000 sunt activ si 38 stocate.

De asemenea, conform germanilor de la “Welt”, oferta Krauss Maffei Wegmann (KMW) de a vinde 100 de obuziere PzH 2000 Kievului a fost luata in seama de Ucraina care a si trimis o oferta guvernului de la Berlin.

Dar de aceasta data oferta este una de vanzare din partea companiei germane, ramane acum de vazut cum va reactiona guvernul german care tocmai ce a anuntat un ajutor de un milliard de euro in arme pentru Ucraina.

De asemenea si guvernul de la Paris a declarat ca trimite pe front obuziere calibrul 155mm CAESAR, nu se cunoaste deocamdata numarul si cantitatea de munitie asociata.

Dar toate acestea sunt lasate in umbra de anuntul Berlinului ca va trimite Ucrainei cateva zeci de tancuri Leopard 1 si sisteme antiaeriene SPAAG Gepard. In acelasi timp ucrainenii au lansat informatia ca au primit, sau vor primi foarte curand sisteme sol-sol M 270 si HIMARS din partea Statelor Unite. Asta in conditiile in care Ucraina a primit deja de la americani proiectile ghidate GPS calibrul 155mm.

De altfel, Secretarul Apararii american, Lloyd Austin a declarat dupa vizita la Kiev ca Ucraina are nevoie de arme cu raza mare de actiune.

Iar marti, 26 aprilie a inceput in Germania, la baza americana Ramstein, o intalnire la care participa 40 de tari – la invitatia SUA – pentru a vedea fiecare cu ce poate ajuta Ucraina in lupta sa cu invazia ruseasca. La ceasta intalnire participa inclusiv Australia, Japonia, Finlanda și Suedia.

Cele doua tari scandinave fiind de asteptat sa solicite aderarea la NATO chiar in luna mai, conform surselor media din cele doua tari.

PS Pe langa catastrofa militara, economica si politica in care prostia lui Vladimir Putin a aruncat Rusia, intregul mapamond va putea sa compare in conditii ideale, de razboi adevarat, performantele tehnicii de lupta rusesti vs cea occidentala si singura intrebare care mai ramane de pus este cine va mai cumpara ceva de la rusi in urmatorii 50 de ani?

GeorgeGMT/ rumaniamilitary.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...