Sebastian Burduja, numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării (fişă biografică)

Sebastian Burduja, numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării (fişă biografică)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la 3 mai 2022, decretul prin care Sebastian-Ioan Burduja este numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

***
Sebastian-Ioan Burduja s-a născut la 18 iunie 1985.

Din 2008, este licenţiat în Ştiinţe Politice la Universitatea Stanford. În 2011 a absolvit un master în Politici Publice (bursier David Rubenstein) la Harvard Kennedy School of Government - Universitatea Harvard şi un master în Administrarea Afacerilor (bursier David Rubenstein) la Harvard Business School - Universitatea Harvard. În 2019 a devenit doctor în Economie şi Afaceri Internaţionale, în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti - Departamentul de Relaţii Economice Internaţionale, conform CV-ului publicat pe site-ul www.burduja.ro.

În perioada 2006-2007, a fost asistent de cercetare în evaluarea procesului de consolidare democratică şi formularea de recomandări pentru ţările din Europa şi Asia Centrală la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs. În 2007 a fost stagiar la Divizia Europa şi Asia Centrală în cadrul National Endowment for Democracy, iar în 2009, stagiar la Divizia pentru Mediu, Locuire şi Planificare Spaţială în cadrul Comisiei Economice pentru Europa (UNECE, ONU). În 2010 a fost consultant (stagiar) în cadrul McKinsey & Company, în timp ce între 2011 şi 2012, a fost consultant management strategic în cadrul Dalberg Global Development Advisors. A mai fost specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale (2012-2015). Din 2017 până în 2019, a fost Managing Partner la RISE Consortium - Romania Investment Solutions Experts.

În intervalul 2009-2013, a fost preşedinte şi membru fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS).

A fost preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei CAESAR - Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (2011-2015), potrivit http://www.cdep.ro.

În 2016, a pus bazele unei noi mişcări civice şi politice, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT). În 2019, PACT a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal.

În perioada decembrie 2019-decembrie 2020, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

A fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 42 din Bucureşti, pe listele PNL, în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, conform http://www.cdep.ro. Este vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi membru al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism din cadrul Camerei Deputaţilor.

Din 4 aprilie 2022, este consilier onorific al prim-ministrului.

Este autor al mai multor articole între care: "Lagging Behind: Romania's Democratic Quality under Neocommunist Governance, 1989-1996", în "Stanford Undergraduate Research Journal" (2007); "Dincolo de (dez)iluzii: Oportunităţi în lupta anticorupţie prin sectorul privat din România", în Dan Dungaciu, Vasile Iuga, Marius Stoian (eds.), "7 Teme Fundamentale pentru România" (2014); împreună cu Marcel Ionescu-Heroiu, Manuela Mot, "Coordination of Strategies and Programs for EU and State-Funded Investments in Romania's Infrastructure", World Bank (2015); "Triunghiul strategic al administraţiei publice româneşti", în "RO3D - România: Democraţie, Dezvoltare, Demnitate" (2015); "Reach Higher In Higher Education: What Can Romania Learn from the US Example?", în "Research & Education - Romanian Research and Education Models" (2017); "Romania's Regional Development at the Crossroads: Where to? Management Strategies" (2017). De asemenea, a publicat cărţile "Între speranţă şi deziluzie. Democraţie şi anticorupţie în România postcomunistă" (2016, pe baza cercetărilor de la Stanford şi Harvard), "Planul pentru România. 7 revoluţii intelectuale pentru o ţară în care vrem să rămânem" (2020). AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, Doina Lecea; editor: Horia Plugaru, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro