Secretarul de stat american Rex Tillerson va absenta de la o reuniune a NATO în aprilie

Secretarul de stat american Rex Tillerson va absenta de la o reuniune a NATO în aprilie

Șeful diplomației americane Rex Tillerson va absenta de la o reuniune a NATO de la începutul lunii aprilie la Bruxelles, care trebuia să fie prima ocazie de a se întâlni cu toți omologii săi europeni din cadrul Alianței, a precizat marți un responsabil al administrației Trump, potrivit AFP.

Departamentul de Stat îl va trimite în locul său pe sub-secretarul de stat însărcinat cu afaceri politice, Tom Shannon, un diplomat de carieră, la această reuniune a miniștrilor de externe din statele membre ale NATO, care va avea loc la 5 și 6 aprilie la Bruxelles.

Președintele american Donald Trump a criticat în mai multe rânduri NATO, spunând că este o Alianță 'depășită'.

Tillerson "se va deplasa în aprilie la o reuniune G7 în Italia (la 10 și 11 aprilie — n.r.) și va continua cu reuniuni în Rusia. Tom Shannon va reprezenta SUA la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din cadrul NATO", a precizat responsabilul american.

Potrivit aceleiași surse, șeful diplomației americane, fost director al ExxonMobil, va profita de reuniunea de miercuri de la Washington a coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pentru a face cunoștință cu omologii săi din statele membre ale NATO.

Cu această ocazie, "secretarul de stat Tillerson se va întâlni cu miniștrii de externe ai țărilor din NATO: Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Marea Britanie", a precizat oficialul citat. Este vorba de 26 din cele 27 de state membre NATO, cea de-a 27-a, Croația, nefiind menționată.

Anunțul survine în contextul în care secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, se află în SUA pentru a asista la o reuniune a coaliției anti-SI. El urmează să se întâlnească în special cu secretarul Apărării, James Mattis, și "să discute despre progresele în lupta împotriva terorismului" cu Tillerson în timpul reuniunii de miercuri.

Statele membre ale NATO, în special cele din Est, îngrijorate din cauza Rusiei, nu și-au ascuns preocuparea după declarațiile lui Donald Trump, care a criticat în weekend Germania, spunând că Berlinul trebuie să plătească mai mult pentru a profita de umbrela protectoare a NATO și a Washingtonului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”