Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salută decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, salută decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat vineri decizia Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică şi a pledat pentru o ratificare a aderării Suediei „cât mai repede posibil", informează AFP, citată de Agerpres .

Jens Stoltenberg. FOTO EPA EFE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că şi-a dat în cele din urmă a cordul pentru aderarea Finlandei la NATO , parlamentul turc urmând să ratifice aderarea acestei ţări, nu însă şi pe cea a Suediei.

Într-o declaraţie publicată la scurt timp după anunţul liderului de la Ankara, Stoltenberg a spus că cel mai important lucru este ca Finlanda şi Suedia „să devină rapid membri deplini ai NATO, şi nu să adere exact în acelaşi timp",

Erdogan a spus, cu privire la Suedia , că va continua discuţiile cu aceasta asupra chestiunilor legate de terorism şi că ratificarea de către Turcia a intrării acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică va depinde de măsurile luate de guvernul suedez.

Ce a motivat Turcia

Liderul de la Ankara a motivat că Turcia a considerat necesar să separe procesul aderării Finlandei de cel al Suediei, întrucât guvernul de la Stockholm nu a dat curs cererilor Ankarei de a extrăda către Turcia persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă.

Între timp, Ungaria, singura ţară membră NATO în afară de Turcia care nu a ratificat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, a anunţat că va ratifica pe 27 martie aderarea Finlandei. Anunţul a fost făcut pe Facebook de Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al formaţiunii FIDESZ a premierului Viktor Orban.

Ungaria va vota „mai târziu",

Cât priveşte ratificarea aderării Suediei, parlamentul de la Budapesta o va vota „mai târziu", a scris în mesajul său acelaşi politician ungar, fără alte detalii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...