Şefa Comisiei Europene: Ţările membre nu pot negocia separat acorduri privind vaccinurile anti-COVID-19

Şefa Comisiei Europene: Ţările membre nu pot negocia separat acorduri privind vaccinurile anti-COVID-19

Ţările membre ale Uniunii Europene nu pot negocia în mod separat acorduri privind vaccinurile anti-COVID-19 cu companii farmaceutice în paralel cu eforturile UE ca întreg, a anunţat vineri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

''Singurul cadru în care negociem este în 27. Facem asta împreună şi, pe acest fundament de obligativitate juridică, niciun stat membru nu are permisiunea de a negocia în paralel sau de a avea un contract în paralel'', a declarat Von der Leyen într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

''Întregul portofoliu acoperă 2,3 miliarde de doze de vaccin, aşa că acest volum este mai mult decât suficient pentru a vaccina întreaga populaţie europeană'', a precizat şefa executivului comunitar.

De partea sa, reprezentanta preşedinţiei portugheze a Consiliului UE, ministrul sănătăţii Marta Temido, a spus că niciun acord negociat separat de ţările UE nu poate submina comenzile comune ale blocului comunitar.

Temido a declarat presei că UE ar trebui să lupte pe cât posibil pentru o abordare comună în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv prin achiziţiile de vaccin.

Acest lucru nu exclude posibilitatea ca statele membre să ia măsuri suplimentare pe cont propriu dacă ele consideră necesar acest lucru, a spus ea, subliniind însă că niciun acord privind vaccinul ''nu poate expune vreunui risc'' ceea ce s-a convenit deja prin achiziţiile comune făcute la nivelul UE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria