Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţă că nu vrea un nou mandat după 2019

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţă că nu vrea un nou mandat după 2019

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a anunţat luni că nu intenţionează să obţină un nou mandat în această funcţie după expirarea celui actual în octombrie 2019, transmite AFP.

În deschiderea conferinţe anuale a ambasadorilor ţărilor UE la Bruxelles, Federica Mogherini, fost ministru de externe al Italiei, foarte implicată în acordul nuclear cu Iranul, a afirmat că vrea să lase 'casa în ordine' succesorului său.

'Avem multe de făcut în acest an. Mai întâi, să menţinem ceea ce am făcut până în prezent, ceea ce (...) este fragil', a explicat ea.

'Avem multe de făcut pentru a termina munca şi a lăsa casa în ordine celui care va avea onoarea, plăcerea de a face această muncă după mine anul viitor', a mai arăta ea.

Federica Mogherini, provenită din rândurile Partidului Democrat italian (centru-stânga), a devenit în 2014 Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, în cadrul Comisiei Juncker, al cărei mandat se încheie la sfârşitul lui octombrie 2019.

De la preluarea funcţiei, Federica Mogherini a supervizat iniţiativele de cooperare vizând creşterea autonomiei UE în materie de apărare şi de securitate.

În ultimul timp, a depus eforturi pentru a salva acordul nuclear cu Iranul din 2015, în urma deciziei unilaterale de retragere a SUA.

Comisarii europeni nu sunt limitaţi la un număr de mandate, dar în ultimii ani a existat uzanţa ca un comisar căruia i-a expirat mandatul să nu revină cu acelaşi portofoliu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”