Şefa diplomaţiei germane către Moscova: Încetaţi să vă mai jucaţi cu vieţile oamenilor din estul Ucrainei

Şefa diplomaţiei germane către Moscova: Încetaţi să vă mai jucaţi cu vieţile oamenilor din estul Ucrainei

Ministrul de externe german Annalena Baerbock a acuzat luni Rusia că joacă un joc "iresponsabil" cu populaţia civilă din estul Ucrainei, invitând-o să revină la masa negocierilor, relatează Reuters.

Bombardamentele sporadice de-a lungul liniei care separă forţele guvernamentale ucrainene de separatiştii proruşi s-au intensificat de joia trecută.

"Cer urgent guvernului rus, preşedintelui rus: "Nu vă jucaţi cu vieţi omeneşti!", a declarat Baerbock jurnaliştilor, după sosirea la o reuniune a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene la Bruxelles.

"Ceea ce am văzut în ultimele 72 de ore în ceea ce priveşte atacurile, disputele violente este într-adevăr îngrijorător", a afirmat ea. "Responsabilitatea revine guvernului rus, motiv pentru care lansez un apel urgent către guvernul rus: Reveniţi la masa negocierilor! Stă în puterea dumneavoastră!", a mai spus ministrul german.

Miniştrii de externe ai UE vor discuta despre situaţia din Ucraina după ce Franţa a declarat că preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit în principiu asupra unui summit asupra Ucrainei.

Ţările occidentale afirmă că Rusia a concentrat importante trupe şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina în vedere unei invazii, dar UE sprijină ultima tentativă de a organiza noi discuţii, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

"Summituri, întâlniri la nivel de lideri sau la nivel de miniştri, orice format şi orice cale de discuţii şi de negocieri în încercarea de a evita un război sunt extrem de necesare", a declarat Borrell presei la Bruxelles înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE.

"Vom sprijini orice încercare de a face ca discuţiile diplomatice să fie cea mai bună cale, singura cale de a găsi o soluţie la criză", a adăugat el.

Totodată, ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a declarat luni la LCI TV că o dată pentru un eventual summit Biden-Putin nu a fost încă stabilită. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...