Șeful ANRP: Orice președinte vine e în situația să fie în culpă; nu o să aduc bani de acasă

Șeful ANRP: Orice președinte vine e în situația să fie în culpă; nu o să aduc bani de acasă

Șeful ANRP, George Băeșu, a declarat, luni, după întâlnirea de la MJ, că orice președinte ar urma să vină la conducerea instituției s-ar afla în culpă, adăugând că nu o să aducă bani de acasă pentru plata amenzilor, în condițiile în care nimeni nu poate să explice unde este greșeala.

"Eu am fost încă de vineri dimineață la domnul prim-ministru cu demisia. Domnul prim-ministru mi-a zis să mă gândesc și să-i aduc un memoriu în care să explic de ce se întâmplă acest lucru. Azi am adus acest memoriu și domnul prim-ministru a întrebat: cine rămâne la ANRP? Și am vorbit cu colegii vicepreședinți. Niciunul dintre ei doi nu vrea aceste probleme, pentru că acele 150 de procese care există acum se referă la președintele instituției, nu la George Băeșu. Orice președinte vine de mâine este în situația (...) să fie în culpă", a afirmat el.

Totodată, Băeșu a precizat că el a înregistrat împreună cu memoriul și demisia sa și a adăugat că nu exclude o eventuală sesizare la CEDO.

"Domnul prim-ministru a scris pe el să aibă o discuție la Ministerul Justiției să se înțeleagă câte din lucrurile pe care le spunem noi sunt întemeiate și care ar fi soluțiile. (...) ANRP a muncit în toată această perioadă pentru statul român, dar nu putem aduce bani de acasă, doar pentru că nu toată lumea vede lucrurile la fel. (...) Noi nu ne puteam apăra decât depunându-ne demisiile. (...) Domnul prim-ministru nu a spus: da, se acceptă sau nu. (...) Eu nu o să aduc bani de acasă. (...) Încă nu a stabilit nimeni suma, dar în cele două dosare ar fi vorba de 40.000 euro. (...) Următoarea mea cale este aceea de a mă duce la CEDO și să arăt că am fost condamnat la plata unei amenzi, fără ca să mi se stabilească vreo vinovăție. Eu nu pot să mă duc la CEDO atâta timp cât sunt șeful ANRP", a subliniat Băeșu.

El consideră că se face o mare nedreptate și a explicat că reprezentanții MJ au apreciat că atunci când s-a stabilit ca ei să fie amendați nu a existat un element foarte important — culpa lor ca persoane care au condus și care iau decizii.

"Atâta timp cât nimeni nu reușește să ne explice că am greșit aici și pentru acest motiv merităm să fim amendați și, potrivit legii, ar trebui să aducem bani de acasă la bugetul statului pentru faptul că am fi greșit undeva, dați-ne voie să nu acceptăm această sarcină în continuare. (...) Au existat amenzi încă de acum doi ani care nu au ajuns de a mai fi aplicate efectiv pentru că noi am vorbit atunci cu persoanele respective, am vorbit cu avocații lor și le-am explicat că ANRP are toată disponibilitatea să facă, numai că în acel caz nu avem bani. Au fost cazuri în care am fost amendați pentru faptul că nu plătim în momentul în care conturile ANRP erau deja blocate cu sute de milioane de euro. La instanțe, din păcate, nu s-a înțeles, în schimb oamenii au înțeles", a spus șeful ANRP.

George Băeșu a menționat că la sfârșitul anului trecut au putut să facă plățile și oamenii nu au mai cerut sancționarea.

"Acum, în schimb, avem un text de lege care spune că instanța din oficiu se sesizează atunci când nu este executată obligația și de abia atunci stabilește amenda. În situațiile în care au creat problema cu care ne confruntăm, noi deja ne-am executat obligația, în sensul că persoanelor din acele dosare deja le-am emis titlurile de despăgubire. Cu toate acestea, au apărut două hotărâri de instanță în care ni se stabilesc niște amenzi pentru perioade anterioare, una e din 2012 până în 2014. Atenție, în 2012 era în efectivitate o OUG aprobată de Guvernul Ungureanu prin care ANRP, în speță Comisia Centrală pentru stabilirea despăgubirilor, cum se numea, nu avea voie să emită titluri. Inclusiv pentru această perioadă, acum se solicită plata unei amenzi pe zi de întârziere", a susținut el.

Președintele ANRP a mai spus că nu a calculat nimeni amenzile și că cei de la MJ susțin că acestea nici nu ar mai putea fi solicitate.

"Dar este doar un punct de vedere. Noi vrem să vedem acest lucru spus de o instanță, spus în mod clar de lege. (...) Salariul unui președinte la ANRP este de 4.600 de lei, indemnizația de conducere a Comisiei este de 2.300 lei — iar amenda este de 200 de lei pe zi, în fiecare dosar. Astăzi sunt 120 de cereri de amendare. (...) Am venit pentru a arăta că există un cadru legislativ interpretabil și că există pericolul ca unii oameni să-și desfășoare activitatea și după o perioadă de timp să afle că beneficiul lor a fost acela de a fi obligați să plătească niște amenzi, pentru că în perioada respectivă nu au reușit să rezolve chiar tot", a mai arătat el.

Înainte de întâlnire, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat că o să analizeze ce reclamă ANRP, și anume dacă este vorba de o problemă de lege în vigoare sau de interpretare, de practică neunitară.

"Dacă se pune problema de o interpretare neunitară a legii sau ar fi nevoie de o intervenție nouă normativă pentru a clarifica anumite lucruri. Important este ca activitatea ANRP să nu fie blocată. Premierul m-a rugat să discut cu cei din conducerea ANRP și să găsim o soluție. Trebuie să vedem ce invocă instanțele de judecată, să vedem de ce se emit asemenea amenzi și o să vedem dacă e o chestiune de atacat la o altă instanță sau ANRP și instanțele interpretează diferit același text de lege", a susținut Cazanciuc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

2 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

3 „E o moarte fără sens. Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine” / Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front

4 Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate

5 Cine este piromanul din Parlament, care a pus pe jar Poliția Română. Se întorsese recent din Italia