Șeful diplomației turce: Guvernul german nu este nazist, dar practicile sale amintesc de perioada respectivă

Turcia nu consideră că actualul guvern german este nazist, dar practicile acestuia aduc aminte de perioada respectivă (nazistă, n.r.), a declarat joi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat de postul de televiziune NTV, potrivit Reuters.

Șeful diplomației turce a făcut referire la o declarație făcută duminică de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Germania de 'practici naziste'.

Relațiile deja tensionate între Germania și Turcia s-au deteriorat după ce ziaristul Deniz Yucel, care are dublă cetățenie, turcă și germană, a fost reținut pe 14 februarie de autoritățile turce, ulterior fiind arestat, sub bănuiala de apartenență la o organizație teroristă. Această măsură — considerată miercuri de ministrul de externe german drept 'greșită și inadecvată' — a cauzat iritare în Germania, unde mai multe landuri au decis să nu autorizeze desfășurarea unor mitinguri de susținere a reformei constituționale din Turcia, evenimente la care urmau să participe și membri ai executivului turc.

Într-o încercare de detensionare a relațiilor dintre țările lor, miniștrii de externe german și turc, Sigmar Gabriel și Mevlut Cavusoglu, au avut miercuri, la Berlin, prima întâlnire între reprezentanții guvernelor lor după arestarea jurnalistului Deniz Yucel.

Întâlnirea Gabriel-Cavusoglu s-a desfășurat la o zi după ce șeful diplomației turce s-a adresat compatrioților săi, la consulatul Turciei de la Hamburg, în cadrul campaniei de popularizare în rândul diasporei turce a reformei constituționale care va duce la sporirea puterilor președintelui Erdogan. Această reformă va face obiectul unui referendum care va avea loc pe 16 aprilie.

În ultimele zile, mai multe mitinguri de campanie planificate de Turcia au fost anulate de autoritățile germane și olandeze, iar cantonul elvețian Zurich a cerut miercuri guvernului federal elvețian să nu permită vizita lui Cavusoglu, programată duminica viitoare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante