Șeful diplomației turce: Guvernul german nu este nazist, dar practicile sale amintesc de perioada respectivă

Turcia nu consideră că actualul guvern german este nazist, dar practicile acestuia aduc aminte de perioada respectivă (nazistă, n.r.), a declarat joi ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat de postul de televiziune NTV, potrivit Reuters.

Șeful diplomației turce a făcut referire la o declarație făcută duminică de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Germania de 'practici naziste'.

Relațiile deja tensionate între Germania și Turcia s-au deteriorat după ce ziaristul Deniz Yucel, care are dublă cetățenie, turcă și germană, a fost reținut pe 14 februarie de autoritățile turce, ulterior fiind arestat, sub bănuiala de apartenență la o organizație teroristă. Această măsură — considerată miercuri de ministrul de externe german drept 'greșită și inadecvată' — a cauzat iritare în Germania, unde mai multe landuri au decis să nu autorizeze desfășurarea unor mitinguri de susținere a reformei constituționale din Turcia, evenimente la care urmau să participe și membri ai executivului turc.

Într-o încercare de detensionare a relațiilor dintre țările lor, miniștrii de externe german și turc, Sigmar Gabriel și Mevlut Cavusoglu, au avut miercuri, la Berlin, prima întâlnire între reprezentanții guvernelor lor după arestarea jurnalistului Deniz Yucel.

Întâlnirea Gabriel-Cavusoglu s-a desfășurat la o zi după ce șeful diplomației turce s-a adresat compatrioților săi, la consulatul Turciei de la Hamburg, în cadrul campaniei de popularizare în rândul diasporei turce a reformei constituționale care va duce la sporirea puterilor președintelui Erdogan. Această reformă va face obiectul unui referendum care va avea loc pe 16 aprilie.

În ultimele zile, mai multe mitinguri de campanie planificate de Turcia au fost anulate de autoritățile germane și olandeze, iar cantonul elvețian Zurich a cerut miercuri guvernului federal elvețian să nu permită vizita lui Cavusoglu, programată duminica viitoare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acestea sunt imagini de la priveghiul lui Emi Pian! Funeraliile vor dura 4 zile!

2 Acest consilier general de la USR are de încasat 7 milioane de euro din litigiul Primăriei București cu Costan…

3 VIDEO Învățăturile veteranului interlop Pian senior către fiul său, Emi Pian: „Profesionarea” pumnului, ciomag…

4 VIDEO Cele mai spectaculoase filmări ale exploziilor din Beirut / Peste 4.000 de răniți și cel puțin 78 de morți

5 BREAKING Ponta își lansează azi candidatul la Primăria Capitalei: Fostul director al Spitalului Militar Centra…