Șeful DNA: Trebuie voință politică pentru rezultate. Avem dosare

Șeful DNA: Trebuie voință politică pentru rezultate. Avem dosare

Crin Bologa a declarat, la 20 de ani de la înființarea DNA că instituția are în lucru mai multe dosare penale cu prejudicii de peste 400 de milioane de euro, însă pentru a avea rezultate este nevoie de voință politică.

DNA are în lucru dosare cu prejudicii de peste 400 de milioane de euro FOTO: News.ro

„Avem în lucru dosare penale cu prejudicii de peste 400 de milioane de euro, pentru a avea rezultate trebuie voință politică, prevenirea corupției și cultivarea noii generații”, susține Crin Bologa.

Șeful DNA a precizat că înființarea Direcției Naționale Anticorupție a fost „o necesitate a istoriei societăţii româneşti postdecembriste. Cetăţenii României erau dezamăgiţi pentru că ţara era captivă unor reţele care frauda resursele publice şi, de asemenea, puneau în pericol intrarea ţării în Uniunea Europeană. Lupta anticorupţie era o condiţie esenţială pentru încheierea procesului de aderare şi este un factor determinant pentru menţinerea parcursului nostru european şi dezvoltarea societăţii româneşti. Rezultatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost importante pentru admiterea României la data de 1 ianuarie 2007 şi, începând de atunci, de comun acord, Uniunea Europeană şi România au instituit Mecanismul de Cooperare şi Verificare, un instrument menit să asigure în ţara noastră respectarea statului de drept şi lupta anticorupţie”.

De asemenea, acesta a precizat că DNA și-a făcut datoria în ceea ce privește îndeplinirea unui criteriu din MCV.

„O caracteristică a ultimei perioade de timp o reprezintă lupta anticorupţie în pandemie şi cu un război nedrept în desfăşurare în apropierea graniţelor ţării. Cu atât mai mult activitatea noastră trebuie să continue şi să corespundă aşteptărilor cetăţenilor români şi partenerilor noştri externi. Noi ne-am făcut datoria în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriului de referinţă numărul 3 din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, respectiv continuarea luptei anticorupţie la nivel înalt şi, din punctul nostru de vedere, acesta este realizat” , a mai precizat acesta.

Iohannis, la 20 de ani de DNA: Instituția, un reper în Europa

Klaus Iohannis a apreciat activitatea DNA, la împlinirea a 20 de ani de activitate, fiind considerată un reper în Europa. Șeful statului a cerut ca legile Justiției să respecte recomandările Bruxelles-ului.

În urmă cu două decenii, ferm angajată pe drumul european, țara noastră a decis înființarea unei structuri specializate în combaterea faptelor de corupție, în special a corupției la nivel înalt. Pentru un stat aflat în plină tranziție, acest demers a fost unul de importanță capitală din perspectiva reformelor structurale care au avut loc la nivelul administrației centrale și locale”, a precizat, de la început, Klaus Iohannis, la evenimentul de marcare a 20 de ani de la înființare a DNA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina