Șeful „Doi și-un sfert” din MAI, numit cu avizul CSAT. Proiectul a fost adoptat de deputați

Șeful „Doi și-un sfert” din MAI, numit cu avizul CSAT. Proiectul a fost adoptat de deputați

Camera Deputaților a adptat proiectul de lege care schimbă modul de numire al șefului DGPI, cunoscut drept și serviciul secret al Ministerului de Interne sau „Doi și-un sfert”. Astfel, șeful DGPI trebuie numit cu avizul CSAT, necesar și în cazul directorului aflat deja în funcție. Proiectul merge la Senat pentru votul decizional.

FOTO Inquam Photos

Inițiativa legislativă a fost votată cu 226 de voturi „pentru” și 40 de voturi „contra”. Alți 12 deputați s-au abținut de la vot.

Dezbaterile din plen pe tema proiectului nu au trecut fără un schimb de replici între parlamentari. După ce purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a acuzat că funcția este folosită de cei care conduc portofoliul Afacerilor Interne, deputatul PNL, Pavel Popescu și șeful deputaților PSD, Alfred Siimonis au replicât că la cârma Guvernului la momentul semnării ordonanței privind numirea a fost fostul președinte USR, Dacian Cioloș.

Oservația liberalului a fost la scurt timp comentată de reprezentantul REPER, Andrei Lupu, care a replicat, de asemenea, că inioțial ordonanța prevedea avizul CSAT, acuzând că acesta a fost scos ulterior de PSD.

Ce prevede proiectul

Proiectul de lege propune modificarea și completarea OUG nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecte Internă a Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât numirea în funcție a directorului general al acestei structuri să fie făcută cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Potrivit proiectului de lege, articolul 8 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:„(1) Directorul general al Direcției Generale de Protecțe Intema este numit și eliberat din funcție de către ministrul afacerilor inteme. Numirea în funcție se face cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Tării", arată proiectul de lege înregistrat la Parlament.

Avizul, necesar și în cazul actualul șef DGPI

De asemenea, inițiativa mai arată și introducerea unui nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: ,,(11) În termen de 90 de zile de la momentul intrării în vigoare a prezenței legi se va solicită avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru directorul general al Direcței Generale de Protecțe Internă aflat în funcție”, mai arată proiectul legislativ.

Inițiatorii motivează proiectul, subliniind că CSAT este „autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constitupei, cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranță națională”.

De asemenea, inițiatorii mai arată „rolul major al Direcței Generale de Protecție Internă, și anume acela de structura specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Inteme, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”.

„Totodată, având în vedere necesitatea asigurării egalități de tratament, este nevoie că și pentru directorul general al Direcței Generale de Protecte Intema aflat în funcție la dată intrării în vigoare a prezenței legi, să fie solicitat acest aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, mai arată motivarea inițiativei, explicând necesitatea avizului pentru directorul general aflat în funcție.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaților, Senatul fiind for decizional.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante