Șeful guvernului Spaniei, Mariano Rajoy, face apel la calm, în contextul ''delirurilor autoritare'' în Catalonia

Șeful guvernului Spaniei, Mariano Rajoy, face apel la calm, în contextul ''delirurilor autoritare'' în Catalonia

Șeful guvernului Spaniei, Mariano Rajoy, a făcut apel miercuri la catalani, și la toți spaniolii, să-și păstreze încrederea în viitor, denunțând ''delirurile autoritare'' din Catalonia, la o zi după prezentarea unei legi regionale separatiste, relatează AFP.

''Vreau să le cer tuturor catalanilor, tuturor spaniolilor, să-și păstreze încrederea în viitor, deoarece delirurile autoritare'' nu vor putea ''niciodată să învingă calmul și echilibrul statului nostru democratic'', a declarat Rajoy într-un discurs rostit în fața unor antreprenori la Madrid.

''Spania este o mare țară, deoarece ea se bazează pe energia multor spanioli, catalani de asemenea, rezonabili, democrați și moderați, care sunt din ce în ce mai mult uitați de o tendință din ce în ce mai radicală și conflictuală'', a adăugat el.

Coaliția separatistă care conduce Catalonia din ianuarie 2016 a prezentat marți legea care va servi la convocarea unui referendum privind autodeterminarea în regiune pe 1 octombrie, în pofida interzicerii sale de către justiția spaniolă.

Legea, care urmează să fie supusă la vot parlamentarilor catalani la sfârșitul lunii august, prezintă poporul catalan drept ''un supus politic suveran''. Ea instaurează ''un regim juridic de excepție'', destinat să prevaleze asupra tuturor celorlalte norme, inclusiv statul spaniol.

Legea introduce, de asemenea, o autoritate de supervizare electorală, care va trebui să organizeze scrutinul, la care sunt chemați să participe toți locuitorii cu cetățenie spaniolă în vârstă de peste 18 ani din regiunea situată în nord-estul Spaniei și care are o populație de 7,5 milioane de locuitori.

Vicepreședinta guvernului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care se ocupă de dosarul catalan, a dat asigurări că, în 24 de ore, statul va fi în măsură să paralizeze o astfel de inițiativă.

Fără a evoca direct Catalonia, ministrul spaniol al apărării, Maria Dolores de Cospedal, a reamintit că armata și garda civilă sunt, de asemenea gata, să apere Constituția și integritatea teritorială a țării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...