Șeful ISJ Mureș, Ștefan Someșan, rămâne în arest la domiciliu până în decembrie

Șeful ISJ Mureș, Ștefan Someșan, rămâne în arest la domiciliu până în decembrie

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan, va rămâne în arest la domiciliu până în data de 3 decembrie, conform deciziei Curții de Apel Târgu Mureș.

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins, ca nefondate, contestațiile formulate de Someșan și de DNA Serviciul Teritorial Târgu Mureș și a menținut încheierea pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Mureș în 4 noiembrie. De asemenea, a obligat inculpatul la plata a 50 lei cheltuieli judiciare parțiale la stat.

Tribunalul Mureș a respins, săptămâna trecută, propunerea de arestare preventivă formulată de DNA și a decis arestarea la domiciliu a lui Ștefan Someșan, cercetat de procurorii DNA — Serviciul Teritorial Târgu Mureș pentru abuz în serviciu (două infracțiuni) și uzurparea funcției (două infracțiuni), în cazul înființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.

Pe durata arestului la domiciliu, potrivit instanței, Ștefan Someșan nu are voie să părăsească imobilul în care locuiește, fără permisiunea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mureș sau a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — DNA—Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în fața căruia se află cauza.

De asemenea, în această perioadă, Ștefan Someșan are o serie de obligații cum sunt aceea de a se prezenta în fața organului de urmărire penală ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu Tamasi Zsolt-Jozsef, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, precum și cu alți 10 suspecți, majoritatea angajați ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Procurorii susțin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea, cu condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureș, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someșan a arătat că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal.

În acest context, Consiliul de Administrație al ISJ a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano-Catolic.

'În realitate, Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someșan Ștefan, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratul Școlar Județean Mureș, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca "începând cu anul școlar 2014-2015, să se înființeze o nouă unitate de învățământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile și obligațiile privind autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar și nedidactic, se transferă parțial unității de învățământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic". În aceeași zi, inculpatul Someșan Ștefan a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef', arată DNA.

La 16 septembrie 2014, CL Târgu Mureș a emis o hotărâre din care rezulta că înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiția prezentării din partea ISJ Mureș a actului de înființare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ștefan Someșan a revenit asupra celor două decizii și, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înființarea Liceului Romano-Catolic, precum și numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.

'Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mureș a transmis Primăriei avizul conform privind rețeaua școlară pentru unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureș, pentru anul școlar 2015-2016, emis de inculpatul Someșan Ștefan în care, la poziția 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condițiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înființare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul și la structura unității de învățământ nou înființată prin divizare', arată procurorii anticorupție.

Potrivit comunicatului DNA, la sfârșitul lui august 2015, Someșan, deși, potrivit normelor legale, nu deține prerogative care să vizeze înființarea unor unități de învățământ preuniversitar și nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcționare ori acreditării unor astfel de unități de învățământ, a dispus, înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Național 'Unirea' la acest nou liceu și transferarea autorizării de funcționare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea școlară nou înființată.

'Astfel, inculpații Someșan Ștefan și Tamasi Zsolt-Jozsef, în calitățile menționate mai sus, pentru anii școlari 2015-2016 și respectiv 2016-2017, cu încălcarea dispozițiilor legale, au permis și permit în continuare cu bună știință funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureș, cunoscând că această unitate de învățământ nu a fost autorizată. Astfel, inculpații, au vătămat interesele legitime ale unităților școlare și ale celor 328 elevi, care, în tot anul școlar 2015-2016, au funcționat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcționare sau acreditare, așa încât cursurile școlare pe care le-au urmat nu erau recunoscute', spun procurorii.

Pe perioada controlului judiciar, Zsolt-Jozsef Tamasi are interdicția de a-și exercita profesia în exercitarea căreia a săvârșit fapta, dar și interdicția de a intra în incinta Liceului Teologic Romano-Catolic, au mai stabilit procurorii.

Instituția Prefectului — Județul Mureș a atacat în contencios administrativ HCL Târgu Mureș din 16 septembrie 2014, care prevedea înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar la data de 13 martie 2015, Tribunalul Mureș a dispus anularea hotărârii, măsura fiind menținută și de Curtea de Apel Târgu Mureș la data de 3 februarie 2016.

În luna august, în acest an, Corpul de Control al ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice s-a aflat la Târgu Mureș pentru verificarea documentelor emise de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș, care au dus la înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic 'Rakoczi Ferenec' în aceeași incintă cu Colegiul Național Unirea, fapt ce a stat la originea unor tensiuni între cele două unități de învățământ.

AGERPRES/(A, AS — autor: Dorina Matiș, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...