Șeful MAE de la Chișinău: Cât soldaţii ucraineni menţin linia de front, Republica Moldova se află în afara oricărui pericol militar

Șeful MAE de la Chișinău: Cât soldaţii ucraineni menţin linia de front, Republica Moldova se află în afara oricărui pericol militar

În marja celei de-a doua ediții a Conferinței Internaționale pentru Reconstrucția Ucrainei, șeful diplomației de la Chișinău a spus că țara sa se află în afara oricărui pericol militar atât timp cât soldații ucraineni mențin linia de front, asigurând că R. Moldova va continua să sprijine Kievul.

Nicu Popescu participă la a doua ediție a Conferinței privind Reconstrucția Ucrainei. FOTO: Facebook

,,Am reafirmat că atât timp cât soldaţii ucraineni menţin linia de front, Republica Moldova se află în afara oricărui pericol militar. La fel, am reconfirmat sprijinul nostru pentru „formula de pace” propusă de președintele Volodymir Zelensky, dar și pentru inițiativa înființării unui Tribunal Internațional Special pentru crimele comise împotriva Ucrainei și a poporului său”, a declarat Nicu Popescu în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei, pe care a reiterat că-l ,,condamnă în termenii cei mai fermi”.

Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a dat asigurări că țara sa va continua să ofere asistență Ucrainei, menționând sprijinul pe care l-a oferit până acum Kievului.

,,Republica Moldova a oferit până acum opt loturi de asistență umanitară, ultimul fiind trimis pe 10 iunie în contextul distrugerii barajului Kakhovka, care a provocat daune ecologice masive. Totodată, vom continua să contribuim la consolidarea inițiativei „Coridoarele solidarității”, inclusiv prin implementarea unor proiecte comune de infrastructură pentru a facilita tranzitul mărfurilor ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova.Am exprimat disponibilitatea Republicii Moldova de a deveni un hub logistic pentru teritoriile de sud-est ale Ucrainei, contribuind astfel la procesul de reconstrucție”, a adăugat șeful Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

O altă inițiativă anunțată de Chișinău se referă la ,,consolidarea interconexiunii energetice dintre Ucraina și UE prin intermediul Republicii Moldova, inclusiv prin utilizarea liniilor electrice aeriene”.

De asemenea, Republica Moldova este pregătită să trimită un grup de geniști antrenat la deminarea teritoriului ucrainean.

Reprezentanți din peste 60 de țări și sute de lideri ai marilor corporații globale participă la evenimentul din Marea Britanie, fiind al doilea dedicat reconstrucției Ucrainei de la începutul războiului pornit de Rusia, după cel organizat anul trecut la Lugano, în Elveţia.

Potrivit unui studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, UE și Guvernului de la Kiev, suma nevoilor imediate ale Ucrainei se ridică la 14 miliarde de dolari, iar revenirea economiei sale va costa 441 de miliarde de dolari, dar cifrele cresc odată cu evoluția războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?