Seismolog italian, despre cutremurele din Turcia: Platoul anatolian s-a deplasat cu până la zece metri

Seismolog italian, despre cutremurele din Turcia: Platoul anatolian s-a deplasat cu până la zece metri

Risc Seismic

Seismologul Alessandro Amato, de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia, a declarat pentru agenţia de presă ANSA că seismele produse în partea central-sudică a Turciei au activat o nouă falie la graniţa turco-siriană, care a provocat o deplasare a solului cu până la zece metri.

FOTO Twitter @USGS

„A avut loc o mişcare transversală”, a spus seismologul italian, adăugând că pământul a alunecat orizontal de-a lungul celor două margini ale liniei de falie spre stânga, în direcţia Mării Egee.

Anterior, președintele INGV, profesorul Carlo Doglioni, a declarat că Placa Arabă s-a deplasat cu cel puțin trei metri.

Potrivit seismologului italian, s-a constatat o deplasare de cel puțin trei metri pe 150 de kilometri.

„Ceea ce numim Placa (tectonică, n. red.) Arabă s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu Placa Anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci. (...) Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia la nord-est, a declarat profesorul Doglioni pentru „Corriere della Sera”.

Profesorul italian a reamintit că Turcia se află într-o „zonă foarte seismică”. Este „una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute au avut loc cutremure extrem de violente”, a subliniat el.

Cele două cutremure violente - de 7,7 și 7,6 potrivit Ankarei - produse luni în partea central-sudică a Turciei aduc aminte de seismul cu magnitudine de 7,4 care a zguduit pe 17 august 1999 sud-vestul țării și a provocat moartea a 17.000 de persoane. Epicentrul seismului din vara anului 1999 s-a situat la Izmit, pe falia nord-anatoliană, care traversează Turcia de la est la vest.

Sud-estul Turciei se află pe Placa Arabă, la fel ca Siria, în timp ce restul Turciei, cu excepția părții de nord, se află pe Placa Anatoliană.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?