Seismologul Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din Oltenia: „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj”

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din Oltenia: „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj”

Risc Seismic

Seismologul Gheorghe Mărmureanu spune că evenimentul seismic, înregistrat luni după-amiază, în Gorj, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. El susține că nu există nicio legătură nici cu cutremurele din Turcia, nici cu activitatea seismică de la Vrancea.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din Gorj FOTO Adevărul

Un cutremur de magnitudine 5,2 pe scara Richter a lovit, luni după-amiază, în sudul României, și a fost urmat de o replică, de o intensitate de 3 grade pe scara Richter. Seismul, înregistrat în Gorj, a putut fi resimțit și în Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu.

Seismologii spun că nu este un motiv de îngrijorare

Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că „zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică”, în sensul că se produc des cutremure, însă intensitatea acestora nu depășește pragul de 4-5 grade pe scara Richter. Specialistul a vorbit chiar din propria experiență

Am fost într-un sat de lângă Târgu Cărbunești și au avut loc vreo 20 de cutremure pe parcursul a două luni. Unele case au fost avariate, iar unii locuitori s-au speriat și au ales să părăsească localitatea”, a povestit Mărmureanu, pentru Libertatea.

De asemenea, el susține că nu există vreo legătură între zona seismică Gorj și Vrancea.

„Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj. Dar nu a fost cel care să provoace Vrancea.”

România nu poate fi afectată de cutremurele din Turcia

Românii s-au arătat extrem de îngrijorați de cutremur, pe fondul tragediei din Turcia, de săptămâna trecută. În acest context, Gheorghe Mărmureanu a dat asigurări cum că țara noastră nu poate fi afectată de mișcările tectonice de acolo.

„Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor.”, a spus el.

Singura zonă seismică din România care poate produce îngrijorări rămâne Vrancea. Fiind epicentrul României, acolo este o zonă activă constant, în care uneori se produc și cutremure în paralel. Activitatea seismică este documentată încă din Evul Mediu, din vremea lui Ștefan cel Mare, potrivit seismologului.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…