Semnalul lui Adrian Năstase

Semnalul lui Adrian Năstase

Semnalul ca Liviu Dragnea este din ce in ce mai vulnerabil in PSD nu vine, in mod paradoxal, de la premierul Mihai Tudose, chiar daca acesta i-a aplicat cateva lovituri succesive grele, incepand cu negarea statului paralel, pana la avizul negativ pentru proiectul celor doi lideri ai majoritatii privind Casa Regala.

Dl Tudose ar putea fi unul dintre succesorii lui Liviu Dragnea, un beneficiar al caderii sale, dar nu de acolo vine cel mai important semnal in opinia mea.

Spectaculos cu adevarat mi se pare faptul ca Adrian Nastase cere un congres al PSD anul viitor:

"Partidul are nevoie in primavara de un congres pentru a se discuta strategia pentru viitor. Este nevoie ca oamenii din partid sa se stranga si sa stabileasca o noua strategie, dupa ce timp de un an de zile ne-au facut pulbere tot felul de persoane, mai mult sau mai putin pricepute".

Nu cred este vorba sub nicio forma de vreo revenire a lui Adrian Nastase. Nu cred ca ea este posibila, nu atat din cauza condamnarilor, ele reprezinta medalie de merit in PSD, ci pentru ca n-a fost un lider iubit in partid. A fost temut, a fost respectat, dar nu iubit. In PSD nu te mai ridici dupa ce ai cazut.

Dar Adrian Nastase are o simbolistica dupa care PSD tanjeste acum, constient sau nu. Este simbolul unui lider puternic, care a impus partidului o linie si o disciplina, care a asigurat PSD o perioada de uriasa putere si stabilitate avand o guvernare minoritara cu mult mai puternica decat este acum guvernarea PSD-ALDE si o opozitie cu mult mai solida, condusa de Traian Basescu.

Pe vremea lui Adrian Nastase, PSD nu era atat de izolat in plan extern, dimpotriva, atunci a incheiat negocierile de aderare la UE. PSD-istii nu uita ca pe vremea lui Adrian Nastase se fura in voie, nu exista justitie de fapt.

Si, totusi, atunci cand s-a pus problema unor miscari strategice precum adoptarea Legilor Justitiei, acelea pe care acum le macelareste PSD-Dragnea, legi de care a fost conditionata aderarea la UE, le-a facut.

Nu trebuie sa fii genial ca sa remarci ca in vremea lui Nastase, cu stegulete, mai taras mai grapis, Guvernul PSD a condus Romania in UE, in timp ce pe vremea lui Dragnea PSD este pe cale sa o expuna sanctiunilor UE, care pot ajunge la suspendarea dreptului de vot. Si nici pentru a intelege ce efecte electorale va avea asa ceva pentru PSD nu trebuie sa fii genial.

Si nu in ultimul rand, pe vremea lui Adrian Nastase, ne place sau, PSD avea in frunte un intelectual, nu un vataf care crede ca lumea e un Teleorman mai mare si al carui principal motiv de mandrie este ca nu a fost facut in eprubeta.

Pesedistii, electoratul pesedist nu reprezinta segmentul intelectual al societatii, dar instinctiv ei au nevoie sa simta ca in frunte e un om cu mai multa scoala si mai mult creier decat ei, ca o garantie ca stie ce are de facut ca sa le fie si lor bine.

Acum, dupa cum imi povestea un vechi pesedist, partidul a ajuns pe mana slugilor de altadata. Si asta se simte si se vede.

Si nu in ultimul rand, ca lider, Adrin Nastase nu s-a ascuns niciodata sub masa, asa cum sta ascuns acum Liviu Dragnea, in timp ce partidul se da de ceasul mortii si plateste un scor electoral foarte mare ca sa-l salveze in primul rand pe el.

Adrian Nastase, cu aceasta simbolistica, a dat de fapt glas unei revolte mocnite din partid.

Si Liviu Dragnea este temut. A avut momentul lui de glorie pentru rezultatul electoral de anul trecut. Dar nu este respectat, iar ceea ce a facut in acest an i-a distrus mult din aura.

Nu poti sa fii autentic lider atunci cand scorul tau este la cel mult o treime din scorul partidului pe care il conduci.

N-as vrea sa fiu cumva inteleasa ca o admiratoare a lui Adrian Nastase. Sub nicio forma. A fost un dictator corupt, bolnav de putere si lacomie. Dar Liviu Dragnea este chiar mai rau, pentru ca are exact aceleasi defecte, fara a avea insa si cele cateva calitati certe ale lui Adrian Nastase.

Si lipsa acelor calitati, resimtite acut de PSD, le-a rostit acum Adrian Nastase, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”